Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kremową zupę pieczarkową z czosnkiem

Przepis na kremową zupę pieczarkową z czosnkiem

Przepis na kremową zupę pieczarkową z czosnkiem

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 8 porcji:

Na zupę

  • grzyb - pieczarka - 1 kg
  • marchew surowa, obrana - 2 szt.
  • korzeń pietruszki - biała marchewka (większa) - 1 szt.
  • cebula zwyczajna - 1 główka
  • cebula młoda - 2 szt.
  • śmietanka do gotowania - 400 ml
  • bulion warzywny - 2 L
  • sól - 1 łyżka stołowa
  • pieprz biały, mielony - 1 szczypta
  • pieprz czarny, mielony - 1 łyżeczka do kawy
  • masło - 10 dkg

Na czosnek smażony

  • czosnek - 3 główki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe

Na dekorację

  • natka pietruszki - 4 szt.

Całkowity czas przygotowania

20 minut gotowanie; 40 minut smażenie i oczyszczenie warzyw (podczas gotowania)

Opis

W tej sycące kremowej zupie, może się rozwinąć intensywny smak pieczarek i usmażonego czosnku. Czasem zdarza się, że ktoś źle przeczyta przepis, albo przerzuci dwie kartki w książce kucharskiej. Ten przepis też się tak narodził. Oryginalny przepis znalazłam w pewnej książce kucharskiej, źle sczytałam kilka informacji, a ostatnich instrukcji nawet już nie zobaczyłam. Od tamtej chwili, właśnie w taki sposób przygotuję kremową zupę pieczarkową. Do przygotowania zupy potrzebny będzie mikser, urządzenie do rozdrobienia warzyw albo robot kuchenny.


Sposób przygotowania

1
Oczyść warzywa. Cebulę dymkę i marchew pokrój w krążki, cebulę posiekaj, a połowę (!) pieczarek pokrój w plasterki. Warzywa posól i uduś na maśle – to jest przez ok. 15 minut. (Nie potrzebujesz więcej masła, bo pieczarki puszczą sok).
2
Podczas duszenia warzyw rozgrzej piekarnik do 180 C i obierz czosnek. Wyłóż ząbki czosnku na małą brytfannę (tym razem ja wyłożyłam je na formę do pieczenia tortu), spryskaj oliwą i wstaw do piekarnika.
3
Warzywa znajdujące się w garnku zalej 1 litrem bulionu warzywnego, gotuj je przez ok. 10 minut, a potem miksuj na gładko. (Zalej je tylko 1 litem bulionu, bo taką ilość będzie łatwiej miksować). Kiedy zupa jest już gładka, wlej resztę bulionu, śmietankę do gotowania, dodaj masło i zagotuj zupę.
4
Oczyść resztę pieczarek i zrób z nich purée z pomocą robota kuchennego lub blendera (miska mojego blendera jest mała, dlatego rozdzieliłam pieczarki na 2 porcje). Do drugiej porcji pieczarek dodaj upieczony czosnek, ale 8 ząbków zostaw do dekoracji.
5
Kiedy pieczarki masz już zmiksowane, zupa też już będzie zagotowana. Dopraw zupę solą i czarnym lub białym pieprzem, według uznania. Dodaj pureé z pieczarek, wymieszaj dokładnie. Smak surowych pieczarek jest bardziej intensywny.
6
Przed podaniem udekoruj zupę 1-2 ząbkami czosnku i natką pietruszki, ewentualnie można ją podać z grzanką. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf