Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kremówkę kokosowo-czekoladową

Przepis na kremówkę kokosowo-czekoladową

Przepis na kremówkę kokosowo-czekoladową

5
51
Dodaj do ulubionych!37

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Na bazę kokosową

  • białko jaja - 7 szt.
  • cukier trzcinowy - 25 dkg
  • mąka ryżowa - 5 łyżek stołowych
  • wiórki kokosowe - 20 dkg

Na krem waniliowy

  • żółtko jaja - 7 szt.
  • cukier trzcinowy - 15 dkg
  • mąka ryżowa - 5 łyżek stołowych
  • laska wanilii (środek) - 0.5 laska
  • mleko sojowe - 500 ml
  • margaryna sojowa - 10 dkg

Na polewę czekoladową

  • kakao w proszku - holenderskie - 50 g
  • cukier trzcinowy - 4 łyżki stołowe
  • woda - 10 łyżek stołowych
  • margaryna sojowa - 5 dkg

Do wysmarowanie blachy

  • margaryna sojowa - 1 szczypta
  • mąka ryżowa - 3 szczypty

Całkowity czas przygotowania

25 minut na bazę kokosową, 20 minut pieczenia, w międzyczasie gotowanie kremu, 15 minut na polewę czekoladową, 60 minut chłodzenia

Opis

Uwielbiam! Mogę jeść je bez wyrzutów sumienia, więc tym bardziej je wielbię. Kruchość kokosa niesamowicie zmiękcza chłodny krem czekoladowy i waniliowy. Nie można przegapić tego przepisu!


Sposób przygotowania

1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Zwykłą blachę do pieczenia smarujemy margaryną sojową i posypujemy mąką ryżową. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek, białka wrzucamy do miski miksera, żółtka do rondelka.
2
Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, gdy zacznie sztywnieć, porcjami dodajemy cukier trzcinowy. Bardzo powoli ubijamy na sztywno, będzie to trochę trwało (ok. 15 minut), ale dzięki temu piana będzie bardziej elastyczna.
3
Stopniowo dosypujemy i mieszamy mąkę ryżową i wiórki kokosowe. Masę przelewamy na blachę, pieczemy przez 20 minut w 180 C na rumiany kolor.
4
W międzyczasie przygotowujemy krem ​waniliowy. Do żółtek dodajemy cukier trzcinowy, mąkę ryżową oraz środek z połowy laski wanilii. Dolewamy odrobinę z pół litra mleka sojowego, mieszamy na jednolitą konsystencję, następnie dolewamy resztę mleka sojowego. Stawiamy na mały ogień.
5
Stale mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Mogą powstawać grudki, więc pomóżmy sobie blenderem. Po zgęstnieniu masy zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do reszty margarynę sojową. Mieszamy blenderem.
6
Krem waniliowy przelewamy na blachę i wyrównujemy na bazie kokosowej.
7
Kakao w proszku oraz cukier na polewę czekoladową mieszamy z ilością wody umożliwiającą dokładne wymieszanie się składników. Wodę dolewajmy stopniowo, najlepiej łyżką. Możliwe, że 10 łyżek będzie aż za dużo! Wrzucamy margarynę.
8
Krem czekoladowy gotujemy stale mieszając na małym ogniu na konsystencję budyniu. Od momentu zagotowania jest to około 7-8 minut. Krem czekoladowy równomiernie rozsmarowujemy na kremie waniliowym, blachę wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf