Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kruche ciastka walentynkowe

Przepis na kruche ciastka walentynkowe

Przepis na kruche ciastka walentynkowe

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukna 12 sztuk:

Na kruche ciasto

  • cukier puder - 50 g
  • masło - 100 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 150 g

Na nadzienie

  • dżem z truskawek

Do dekoracji

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

+ 1 dzień na odpoczynek

Opis

Z okazji Walentynek partner może przygotować dla swojej ukochanej wiele przyjemnych niespodzianek. Dzielimy się małym pomysłem na to, jak taka niespodzianka mogłaby wyglądać.


Sposób przygotowania

1
Cukier puder, mąkę i masło ugniatamy na ciasto. Ugniatamy do momentu połączenia się składników. Wystarczy, że uzyskamy jednorodną masę.
2
Kruche ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm.
3
Potrzebujemy dwóch foremek w kształcie serca. Mniejszą i większą. (W naszym przypadku ich średnice wyniosły 8 i 4,5 cm.) Większą foremką wykrawamy z ciasta serduszka i przekładamy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
4
Środek co drugiego serduszka wykrawamy mniejszą foremką, następnie smarujemy je cienko jajkiem. To będzie wierzch kruchego ciasteczka. Pomysł! Serduszka z wykrojonym środkiem upieką się szybciej od spodu, czyli od strony „pełnych” serduszek. Górę i dół warto więc piec oddzielnie.
5
Serduszka pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C na rumiany kolor.
6
Po upieczeniu i wystygnięciu nadziewamy je konfiturami truskawkowymi odstawiamy na jeden dzień, żeby zmiękły.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf