Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kruche ciasto z uśmiechem

Przepis na kruche ciasto z uśmiechem

Przepis na kruche ciasto z uśmiechem

5
51
Dodaj do ulubionych!198

Składniki

na ok.
sztukna ok. 40 sztuk:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 500 g
  • masło - 250 g
  • cukier puder - 150 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • żółtko jaja - 2 szt.
  • cukier waniliowy - 10 g

Na nadzienie

  • dżem morelowy

Całkowity czas przygotowania

zagniatanie 10 minut, formowanie 10 minut, pieczenie 10 minut, chłodzenie 10 minut, nadziewanie 10 minut

Opis

Ten przepis również odziedziczyłem, ale wydaje mi się, że dużo osób korzysta z tej metody. Niektórzy dodają proszek do pieczenia - też można - ale do tej ilości wystarcza połowa opakowania. Kto chce, może dodać skórkę startą z połówki cytryny. Gotowe ciasto jest nieco twarde, ale po paru godzinach zmięknie (to informacja dla tych, którzy podobnie, jak moja dziewczyna, lubią ciastka tylko miękkie, a chrupiących nie trawią). Trzymane w pudełku zachowują świeżość przez długi czas. Trudno podać konkretną ilość sztuk, wszystko zależy od wielkość wykrawanych kształtów. Krążki ze smiley wyszły w liczbie ok. 80 sztuk (są mniejsze i mają ok. 5 cm szerokości). Z większych foremek wyjdzie nam ok. 40 sztuk.


Sposób przygotowania

1
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, ugniatamy do ich dokładnego połączenia się. Nie trzeba się bać, to tylko parę minut, a ciasto ładnie się połączy. Dzielimy je na 2 części i obie połowy zawijamy w folię i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Nic się nie stanie, jeśli będą w niej dłużej: ostatnim razem ugniatałem rano, wstawiłem do lodówki i dopiero po południu kontynuowałem pracę.
2
Na posypanej mąką desce rozwałkowujemy każdy kawałek i wykrawamy kształty, które następnie przekładamy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę.
3
Pieczemy przez 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
4
Po wystygnięciu dwa kształty smarujemy dżemem i łączymy ze sobą.
5
I gotowe! Podajemy posypane cukrem pudrem :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf