Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kulki ryżowe bez mleka, z sosem malinowym

Przepis na kulki ryżowe bez mleka, z sosem malinowym

Przepis na kulki ryżowe bez mleka, z sosem malinowym

5
51
Dodaj do ulubionych!20

Składniki

na
sztukna 12 sztuk:

Całkowity czas przygotowania

Opis

Klasyczny przepis na kaszę ryżową na mleku. Teraz jednak przygotowany trochę inaczej, bez mleka krowiego, a więc polecany również osobom na diecie bez mlecznej. Pyszny deser! ;)


Sposób przygotowania

1
Do garnka wsypać ryż, wlać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż po kilku minutach ryż zmięknie.
2
Po odparowaniu wody dodać mleko ryżowe, wsypać cukier i startą córkę z cytryny. Gotować przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3
Kiedy ryż wchłonął większą część mleka ryżowego i jest odpowiednio miękki, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia, nie zdejmując pokrywki.
4
Postawić garnek na ogniu, wsypać mrożone maliny i ciągle mieszając rozmrozić i gotować, aż maliny się rozpadną i powstanie mus.
5
Kiedy ryż całkiem wystygł, ulepić z niego kulki o wielkości orzecha (najpierw masę spłaszczyć na dłoni i dopiero potem uformować kulki).
6
Sos malinowy wylać na środek talerza, a kulki ryżowe ustawić na sosie.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf