Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kurczaka musztardowo - cebulowego

Przepis na kurczaka musztardowo - cebulowego

Przepis na kurczaka musztardowo - cebulowego

5
53
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
porcjena 3 porcje:
  • udko z kurczaka - 6 szt.
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe
  • cebula zwyczajna - 2 główki
  • wino białe, słodkie - 200 ml
  • musztarda - 2 łyżki stołowe
  • śmietanka - 2 łyżeczki do herbaty
  • czosnek - 3 szt.
  • natka pietruszki - 1 natka

Całkowity czas przygotowania

Opis

Bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Nawet na drugi dzień nie straci nic ze swojego smaku.


Sposób przygotowania

1
Udka kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.
2
Czerwoną cebulę obieramy i drobno kroimy na talarki.
3
W mniejszej misce ucieramy trzepaczką wino i musztardę. Wykorzystajmy patelnię, którą później będziemy mogli włożyć do piekarnika. Nie może mieć żadnych plastikowych elementów, musi być cała z metalu.
4
Olej podgrzewamy na dużym ogniu, udka podsmażamy.
5
Jeżeli udka są gotowe, wkładamy je do oddzielnej miski, na patelnię z kolei wrzucamy pokrojoną cebulę i mieszamy, aż zmięknie i zmieni kolor na złotobrązowy.
6
Zdejmujemy z ognia, dolewamy wina z musztardą, dodajemy czosnek i śmietanę, wkładamy udka z powrotem. Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym wkładamy do piekarnika. Pieczemy udka przez 25-30 minut w 180 – 200 C.
7
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Jako dodatek możemy podać tłuczone ziemniaki, ryż lub risotto.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf