Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kurczaka tikka

Przepis na kurczaka tikka

Przepis na kurczaka tikka

5
51
Dodaj do ulubionych!56

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Do mięsa

  • pierś kurczaka (filet) - 1.5 kg
  • sól
  • sok z limonki - 1.5 szt.

Na marynatę jogurtową

  • imbir świeży, tarty - 3 łyżki stołowe
  • czosnek - 8 ząbków
  • jogurt naturalny - 500 ml
  • sok z limonki - 1.5 szt.
  • olej słonecznikowy - 4 łyżki stołowe
  • cynamon mielony - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • goździki mielone - 0.25 łyżeczka do herbaty
  • papryka mielona (przyprawa) - 4 łyżki stołowe
  • pieprz cayenne mielony - 1 łyżeczka do herbaty
  • kardamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

70 minut + co najmniej 4 godziny dojrzewania

Opis

Świetny przepis na kurczaka tikka z dodatkiem indyjskich przypraw! Warto spróbować! Przepis został stworzony na potrzeby filmu "Smaki życia". Jeśli chcesz przywołać klimat filmu, zabieraj się do roboty! ;)


Sposób przygotowania

1
Kurczaka czyścimy i kroimy jego mięso w kostkę.
2
Doprawiamy kurczaka solą, polewamy sokiem z limonki i odstawiamy na 20 minut.
3
Do blendera wrzucamy imbir, czosnek, 1/4 jogurtu, drugą część soku z limonki oraz odrobinę oleju. Blendujemy wszystko do uzyskania gładkiego kremu.
4
Otrzymany sos mieszamy na gładko w dużym naczyniu z resztą jogurtu i przyprawami.
5
Sosem polewamy kurczaka, przykrywamy go i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
6
Pieczemy mięso z obu stron na środkowym ruszcie przez ok. 6-8 minut.
7
Podajemy z kawałkami limonki. Jako dodatek najlepiej pasuje ryż.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf