Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kurczaka w sosie sojowym z orzeszkami pinii

Przepis na kurczaka w sosie sojowym z orzeszkami pinii

Przepis na kurczaka w sosie sojowym z orzeszkami pinii

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!62

Składniki

na
porcjena 3 porcje:
  • orzeszki pinii, prażone - 1 łyżka stołowa
  • marchew surowa, obrana - 1 szt.
  • cebula zwyczajna - 1 duża główka
  • pierś kurczaka (filet) - 400 g
  • sól morska - 1 szczypta
  • pieprz czarny, mielony - 1 duża szczypta
  • skrobia kukurydziana - 1 łyżka stołowa
  • czosnek - 3 ząbki
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa
  • sos sojowy - 7 łyżek stołowych
  • skrobia kukurydziana - 3 łyżki stołowe
  • woda - 6 łyżek stołowych

Dodatki

  • ryż biały (gotowany)

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie: 20 minut, gotowanie: 10 minut

Opis

Szybki i prosty przepis z orientalną nutą. Potrzeba niewiele składników. Specjalne pominąłem chińską sól, bo trudną ją dostać. Ale jeśli ktoś ma ją w domu, warto jedną dużą szczyptę dodać do marynaty, wtedy potrawa będzie jeszcze smaczniejsza!


Sposób przygotowania

1
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, aż się zezłocą. Nie przypalić!
2
Za pomocą noża jarzyniaka pokroić marchew w cienkie plasterki.
3
Cebulę obrać, pokroić w pół a następnie w cienkie półksiężyce.
4
Filety z piersi kurczaka pokroić w małe kostki i włożyć do miski.
5
Posypać solą, pieprzem, dodać skrobię kukurydzianą (pierwszą pozycję skrobi ze składników) i tyle wody, aby otrzymać mulistą konsystencję. W przypadku odpowiednio dobranej ilości wody, odciągając mięso na bok w środku miski, nie zbierze się woda. Odstawić do marynowania na 5-10 minut. Dzięki temu mięso będzie pyszne, soczyste.
6
Obrać czosnek i posiekać na bardzo cienkie plasterki.
7
W woku lub (jak w moim przypadku,) na patelni rozgrzać olej słonecznikowy (jeśli mamy w domu, to olej sezamowy). Kiedy olej zaczyna dymić, wrzucić mięso i ciągle mieszając smażyć. Wrzucić marchew, cebulę i czosnek. Mieszać i smażyć kolejne kilka minut.
8
Polać sosem sojowym. Ilość sosu podana w składnikach nie jest obowiązkowa, zależy od jakości i zawartość soli. Najlepsze sosy mają ciemny kolor i zawierają mało soli. Na opakowaniu znajdziecie napis: DARK. Taki sos jest gęstszy i bardziej pikantny, niż ten komercyjny. Podczas gotowania należy spróbować kilka razy jak potrawa smakuje, żeby jej nie przesolić! Resztę skrobi wymieszać z wodą i stopniowo dodać do mięsa. Gotowy sos powinien mieć ładny, jasny kolor i kremową konsystencję.
9
Ugotowany ryż ułożyć na talerzu, mięso na wierzchu i posypać prażonymi orzeszkami pinii.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf