Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kurczaka zawijanego w boczku

Przepis na kurczaka zawijanego w boczku

Przepis na kurczaka zawijanego w boczku

5
51
Dodaj do ulubionych!231

Składniki

na
porcjena 4 porcje:
  • kurczak cały - 1 szt.
  • cebula zwyczajna - 4 małe główki
  • ziemniak - 600 g
  • jabłko - 4 szt.
  • boczek surowy - 150 g
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • rozmaryn świeży - 1 łodyga
  • woda - 100 ml
  • olej słonecznikowy - 50 ml

Całkowity czas przygotowania

Opis

W oryginalnej wersji tego przepisu używa się golonki. Jest to raczej czasochłonne danie, a ponieważ nie wszyscy lubią golonkę, postanowiłam zastąpić ją mięsem z kurczaka. Jest zdrowsze i lżejsze, a smakiem dorównuje golonce. A może nawet jest jeszcze od niej lepsze... Aby jednak przemycić coś z oryginału, polecam użyć dużo boczku.


Sposób przygotowania

1
Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie.
2
Kurczaka porcjować: odciąć skrzydełka, oddzielić udka, odciąć piersi razem z kością.
3
Mięso doprawić solą i pieprzem, i każdy kawałek zawinąć w plaster boczku.
4
Ziemniaki pokroić w łódeczki i wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia.
5
Zawinięte w boczek kawałki mięsa położyć na ziemniaki.
6
Cebulę i jabłko pokroić na większe kawałki, ułożyć wokół mięsa.
7
Całość posypać świeżym rozmarynem i zalać 100 ml wody.
8
Przykryć folią aluminiową. Folię nakłuć nożem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 180 C przez 40 minut.
9
Po 40 minutach usunąć folię i upiec na rumiany kolor. Kurczaka podawać z pieczoną cebulą, jabłkiem i ziemniakami.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf