Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na lasagne

Przepis na lasagne

Przepis na lasagne

4.857145
4.8571457
Dodaj do ulubionych!590

Składniki

na
porcjina 8 porcji:

Na ciasto

  • makaron suszony - lasagne - 200 g

Nadzienie mięsne

  • olej słonecznikowy - 4 łyżki stołowe
  • cebula zwyczajna - 1 główka średniej wielkości
  • czosnek - 4 ząbki
  • woda - 4 łyżki stołowe
  • marchew surowa, obrana - 90 g
  • korzeń pietruszki lub biała marchewka - 35 g
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • pieprz czarny, mielony
  • mięso wieprzowe, mielone - 200 g
  • mięso wołowe (mielone) - 200 g
  • tymianek świeży lub suszony - 1 łyżeczka do herbaty
  • oregano świeże lub suszone - 1 łyżeczka do herbaty
  • grzyb - pieczarka - 130 g
  • pomidor (większy) - 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 140 g
  • woda - 8 łyżek stołowych

Sos beszamelowy

  • masło - 100 g
  • mleko (2,8%) - 1 L
  • mąka pszenna (typ 500) - 60 g
  • sól
  • orzechy gałki muszkatołowej (mielone)
  • pieprz biały, mielony

Dodatkowo

  • ser żółty - Port salut - 500 g

Całkowity czas przygotowania

+czas na wystygnięcie

Opis

Lasagne (wym: lazania) jest to tradycyjna włoska potrawa z domową nutą. Przepis jest doskonały, wreszcie makaron nie zostaje surowy!


Sposób przygotowania

1
Wysmarować masłem formę do pieczenia o wielkości ok. 20x25 cm, głębokości min. 5 cm.
2
Zacząć od przygotowania nadzienia mięsnego. Czosnek, cebulę i marchew i pokroić na drobne kawałki.
3
Usmażyć składniki w 40 minut, w następujący sposób: na małej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i niewiele wody.
4
Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę i gotować przez ok. 10 minut. Jeśli potrzeba, dodać trochę wody.
5
Dodać wymieszane wcześniej mięso mielone, i smażyć przez ok. 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem.
6
Wrzucić pokrojone pieczarki, pomidory, dusić, aż pomidor całkiem zmięknie.
7
Dodać koncentrat pomidorowy, spróbować i jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.
8
Przygotować sos beszamelowy: roztopić masło, wsypać mąkę i ciągle mieszając podsmażyć na jasny kolor.
9
Ugotować mleko, dodać do mąki i mieszając gotować, aż sos będzie gładki (ok. 1-2 minuty). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
10
Przystąpić do składania lasagne. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kolejno: warstwę makaronu, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypać częścią sera żółtego.
11
Ten krok powtórzyć 3 razy, na czwartą, ostatnią warstwę makaronu wylać resztę sosu beszamelowego i posypać resztą sera żółtego. Piec w temperaturze 180 C bez termoobiegu przez 40-60 minut.
12
Kroić 1-2 godziny po wystygnięciu, podawać na gorąco.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf