Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na lekki makowy wieniec drożdżowy

Przepis na lekki makowy wieniec drożdżowy

Przepis na lekki makowy wieniec drożdżowy

0
00
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
chałkęna 1 chałkę:

Na ciasto

  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 125 ml
  • drożdże świeże - 25 g
  • cukier kryształ - 1 łyżka stołowa
  • mąka pszenna (typ 500) - 500 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
  • żółtko jaja - 3 szt.
  • cukier puder - 5 dkg
  • olej słonecznikowy - 70 ml
  • sól - 1 szczypta

Na nadzienie

  • mak mielony - 20 dkg
  • cukier puder - 6 dkg
  • cukier waniliowy - 1 szt.
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 125 ml
  • rodzynki - 10 dkg

Do posmarowania

  • jajko ubite - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Opis

Kocham wszystko co makowe, w dowolnej formie i w dowolnym czasie. Jest to prosty i szybki przepis, doskonały na drugie śniadanie lub podwieczorek. Bardzo lubię posmarować taką chałkę kremem kakaowym.


Sposób przygotowania

1
Połowę mleka lekko podgrzać, wsypać drożdże i łyżkę stołową cukru. Kiedy rozczyn z drożdży wyrośnie, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka jaj, cukier puder, olej, resztę mleka i sól, starannie wymieszać, ugnieść ciasto.
2
Włożyć do miski do wyrastania ciasta i odstawić na ok. pół godziny.
3
Przygotować nadzienie: nastawić mleko na gaz, dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, podgrzać. Tym wrzątkiem zalać mak, dodać rodzynki i odstawić do wystygnięcia.
4
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie jednakowe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50x30 cm.
5
Nałożyć nadzienie i zwinąć w roladę.
6
Rolady przepleść ze sobą i uformować wieniec. Wierzch posmarować ubitym jajkiem. Naciąć ciasto ostrym nożem na ukos, na głębokość ok. 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez 30 minut. Kroić po wystygnięciu.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf