Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na limoncello (klasyczny)

Przepis na limoncello (klasyczny)

Przepis na limoncello (klasyczny)

5
51
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
00 mlna 900 ml:
  • alkohol - 70%-os etil (Bármelyik gyógyszertárban megvásárolható.) - 500 ml
  • cytryna - 4 szt.
  • cukier kryształ - 200 g
  • woda - 400 ml

Całkowity czas przygotowania

+ 14 dni leżakowania

Opis

Limoncello to likier cytrynowy. Tradycyjny włoski napój, pochodzi z włoskiego odcinka wybrzeża Amalfi. W tym regionie dojrzewają najlepsze gatunki cytryn. Limoncello przyrządzane jest na wiele sposobów, każdy według swego uznania określa zawartość alkoholu i słodkość. Podajemy mocno schłodzony!


Sposób przygotowania

1
Cytryny dokładnie myjemy w gorącej wodzie, po czym wycieramy je do sucha.
2
Usuwamy górną, żółtą warstwę skórki. Uwaga! Jeśli do napoju trafi biała część skórki, nabierze on pod jej wpływem gorzkiego smaku! Biała część nie może trafić do napoju!
3
Skórki wrzucamy do dzbanka i zalewamy alkoholem.
4
Dzban zakrywamy dwoma warstwami folii, którą przytwierdzamy gumką do weków. Zamknięta baza alkoholowa leżakuje w tym stanie przez 14 dni.
5
Jeśli baza alkoholowa będzie już gotowa, gotujemy cukier z wodą na syrop, po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Syrop gotujemy do wyparowania takiej ilości wody, że waga roztworu będzie wynosić 450 gramów - tyle w przypadku podanego przepisu na 900 ml. (Mierzymy to w ten sposób, że w trakcie gotowania roztwór co jakiś czas przelewamy do dzbanka postawionego na wadze kuchennej. Jeśli wartość przekroczy 450 g, przelewamy z powrotem do rondelka, jeśli wyniesie zadaną wartość, odstawiamy do wystygnięcia.)
6
Całkowicie ostudzony syrop dodajemy do części alkoholowej. Uzyskane w ten sposób Limoncello odcedzamy do szczelnych butelek.
7
Limoncello podajemy dobrze schłodzone w uprzednio zmrożonych pucharkach.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf