Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na malinowe makaroniki

Przepis na malinowe makaroniki

Przepis na malinowe makaroniki

4.636365
4.63636511
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
sztuk na ok. 55 sztuk :

Na ciasto do makaroników

  • cukier puder - 200 g
  • mąka migdałowa (migdały mielone) - 200 g
  • białko jaja - 75 g
  • cukier kryształ - 200 g
  • woda - 65 ml
  • białko jaja - 75 g
  • barwnik spożywczy – kolor czerwony

Do dekoracji

  • ziarna sezamu

Na nadzienie

  • dżem malinowy
  • nadzienie ganache - miks czekolady i słodkiej śmietany

Całkowity czas przygotowania

+ pół dnia stania w lodówce

Opis

Makaroniki znane są w niezliczonej ilości wariantów. Nasz przepis z syropem cukrowym sprawdził się już wielokrotnie.


Sposób przygotowania

1
Do miski wrzucamy cukier puder, mąkę migdałową oraz pierwszą porcję białka jaja. Mieszamy wszystko rękami, wyrabiamy na marcepanową masę.
2
Następnie wstawiamy na ogień wodę z cukrem i gotujemy na średnim ogniu, do temperatury 121 C.
3
Kiedy syrop cukrowy się gotuje, rozpoczynamy ubijanie drugiej porcji białka jaja. Ubijamy je na twardą pianę.
4
Po osiągnięciu przez syrop cukrowy temperatury 121 C, nieprzerwanie ubijając białko, dodajemy do niego syrop.
5
Kontynuujemy ubijanie i dodajemy do piany czerwony barwnik spożywczy. Białko odstawiamy do ostygnięcia.
6
Następnie mieszadłem dodajemy małe porcje piany do wcześniej przygotowanej masy marcepanowej. Nie używamy do tego trzepaczki! Kiedy cała piana jest już w masie, delikatnymi ruchami zwyczajnie „smarujemy” masę. Nie trzeba się martwić o pianę - nie ma problemu, jeżeli opadnie. Wyrabiamy wszystko na ładną, gładką masę!
7
Masę umieszczamy w zwykłym worku cukierniczym – jeżeli możliwe, pozostawmy masę na pół godziny w worku. Na silikonowym papierze do pieczenia (sprawdzi się tylko na silikonowym) formujemy kółka w odległości 2-3 cm od siebie. Wyciskamy na nie masę, po czym potrząsamy blachą, aby kółka troszkę się rozprzestrzeniły.
8
Co drugi rząd makaroniki posypujemy ziarnami sezamu, zostawiamy na 40-50 minut, aby ciasteczka nabrały skórki.
9
Po tym czasie, w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku bez termoobiegu pieczemy makaroniki przez 20-25 minut. Muszą pozostać jasne do końca pieczenia, nie wolno dopuścić do tego, żeby makaroniki się zarumieniły.
10
Po upieczeniu zostawiamy je do wystygnięcia. Następnie kładziemy na nie gęstą konfiturę malinową – jeszcze lepiej jeżeli mamy nadzienie ganache. Zostawiamy makaroniki na pół godziny w zimnie, w zamknięciu i bez dostępu powietrza. Ważne jest, żeby przechowywać je szczelnie zamknięte, w przeciwnym razie wilgoć z lodówki zmiękczy chrupiące ciasto!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf