Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na markizy własnej roboty

Przepis na markizy własnej roboty

Przepis na markizy własnej roboty

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
sztukna ok. 60 sztuk:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 50 dkg
  • cukier puder - 25 dkg
  • masło - 25 dkg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • proszek do pieczenia - 1 szt.
  • laska wanilii (środek) - 1 szt.
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe

Na krem

  • cukier puder - 20 dkg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 4 łyżki stołowe
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżki stołowe
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe
  • śmietanka do ubijania - 400 ml
  • masło - 10 dkg

Całkowity czas przygotowania

10 minut wyrabiania, 20 minut wykrawania, 15 minut pieczenia na blachę / 4 blachy = 60 minut, 30 minut na złączenie

Opis

Przypomina oryginalne, ale zdaniem moich dzieci nasze są dużo smaczniejsze i tańsze. Z jednej porcji wychodzi spora liczba ciastek.


Sposób przygotowania

1
Mąkę, cukier puder, przesiany proszek do pieczenia, środek laski wanilii porządnie mieszamy. Dodajemy jaja i masło, po czym dokładnie wyrabiamy, a w razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy. Na posypanej mąką desce rozwałkowujemy drugą część ciasta na grubość 0,5 cm i wykrawamy okrągłe kształty foremką do pogaczy. Wykrawane elementy kładziemy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
2
Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. W przypadku kakao trudno jest stwierdzić jego kolor, dlatego dobrym rozwiązaniem jest pieczenie 1 białego ciasta i 1 ciasta z kakao.
3
W międzyczasie przygotowujemy krem. Wszystkie stałe składniki, za wyjątkiem masła, wrzucamy do małego naczynia, mieszamy i dodajemy śmietankę. Mocno mieszamy i gotujemy na gęsto na wolnym ogniu, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do ciepłej reszty masło.
4
Studzimy krem stale go mieszając. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki, żeby troszkę stężał. Po wystygnięciu ciastek łączymy przy pomocy kremu jedno białe ciastko z jednym ciastkiem kakaowym. Możemy spokojnie dać dużo kremu, bo podczas nocnego odpoczynku krem odrobinę się skurczy. Nie wypłynie.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf