Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na marynowaną wieprzowinę po lizbońsku

Przepis na marynowaną wieprzowinę po lizbońsku

Przepis na marynowaną wieprzowinę po lizbońsku

5
52
Dodaj do ulubionych!29

Składniki

na
porcjena 4 porcje:

Mięso

  • łopatka wieprzowa - 70 dkg

Na marynatę

  • czosnek - 4 ząbki
  • ziarna kolendry - 2 łyżeczki do herbaty
  • liść laurowy, świeży lub suszony - 2 szt.
  • płatki papryki chili - 1 łyżka deserowa
  • sok jabłkowy - 300 ml

Na danie

  • słonina wędzona - 15 dkg
  • olej słonecznikowy - 4 łyżki stołowe
  • ziemniak młody - 50 dkg
  • cytryna - 1 szt.
  • sól
  • pieprz czarny, mielony

Dekorowanie

  • natka pietruszki
  • cytryna - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

150 minut + 24 godzin marynowania

Opis

Przepyszne danie jednogarnkowe rodem z Portugalii. Jego przyrządzenie nie sprawia żadnych kłopotów, trzeba jednak pamiętać, aby mięso przeleżało w marynacie dobę zanim zostanie z niego przygotowane danie. Porcja z przepisu zasadniczo przeznaczona jest dla 4 osób, ale my jedliśmy we trójkę i nie został ani kąsek. Tak przyrządzona wieprzowina najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. To letnie, zdrowe i pożywne danie jednogarnkowe można oczywiście przyrządzić również zimą.


Sposób przygotowania

1
Od mięsa odcinamy tłuszcz i kroimy w kostkę o wielkości mniej więcej 2,5 x 2,5 cm.
2
Czosnek obieramy, ale nie kroimy. Do miski wlewamy sok jabłkowy, dodajemy czosnek, kolendrę, liście laurowe oraz chilli. Dodajemy mięso, mieszamy, żeby marynata obtoczyła mięso z wszystkich stron, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 dobę do lodówki.
3
Następnego dnia obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę 2,5 x 2,5 cm, myjemy i suszymy. Od słoniny odcinamy skórę i kroimy ją w kostkę. Skórę również kroimy na mniejsze kawałki. Wyciągamy mięso z marynaty osuszamy je papierowym ręcznikiem.
4
Na patelnię wlewamy 2 łyżki stołowe oleju i podsmażamy na nim mięso z wszystkich stron. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Jeśli mięso puściło podczas smażenia dużo soku, patelnię dokładnie wycieramy ręcznikiem. Podgrzewamy pozostałe 2 łyżki stołowe oleju, podsmażamy na nim ziemniaki, które również przekładamy do naczynia żaroodpornego. Słoninę podsmażamy przez 1 minutę na ciemnobrązowy kolor, po czym przelewamy wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego.
5
Obieramy cytrynę, usuwamy z niej białą, gorzką skórkę, a miąższ kroimy na kawałki. Dodajemy je wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solę i pieprzem. W tym miejscu moja uwaga: warto marynatę odcedzić, bo dzięki temu kolendra nie trafi do naczynia żaroodpornego. Jej smak i tak będzie wyczuwalny, ale zbyt duża ilość może tylko daniu zaszkodzić. Czosnek i liście laurowe mogą spokojnie trafić do naczynia!
6
Pieczemy przez 1 i 1/2 godziny bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 C, mieszając co 30 minut, aż danie się zarumieni, a sok z niego całkiem wyparuje.
7
Po upieczeniu przekładamy do ładnej miski, podajemy ozdobione plastrami cytryny i pietruszką. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf