Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na maślaną zasmażkę

Przepis na maślaną zasmażkę

Przepis na maślaną zasmażkę

5
52
Dodaj do ulubionych!91

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:
  • masło - 200 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 110 g
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

+ 4-5 godzin chłodzenia

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
1815.7
kcal
Białka
15.23
gram
Węglow.
83.14
gram
Tłuszcze
164.41
gram

Opis

Oto popularna potrawa w Wojewodzinie. W mojej rodzinie wszyscy ją lubią. Jest podawana przeważnie na śniadanie, ze świeżym chlebem, a popijana herbatą lub mlekiem. Ja sama często jem ją bez pieczywa. Polecam! :)


Sposób przygotowania

1
Odmierzyć masło, mąkę i sól. Masło roztopić na małym ogniu.
2
Kiedy masło jest całkowicie rozpuszczone, dodać do niego sól.
3
Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
4
Smażyć mąkę w maśle przez ok. 20 minut, cały czas mieszając.
5
Kiedy mąka zbrązowieje, wylać masę do okrągłego naczynia o średnicy ok. 16 cm (może to być naczynie ceramiczne lub szklane).
6
Odstawić w chłodne miejsce, aż masło wypłynie na wierzch. Czy po ok. 4-5 godzinach.
7
Po upływie tego czasu placek można porcjować. Uwaga: będzie bardzo kruchy!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf