Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na metrowy kołacz

Przepis na metrowy kołacz

Przepis na metrowy kołacz

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 30 porcji:

Na ciasto

  • jajko duże, rozmiar "L" - 4 szt.
  • cukier kryształ - 20 dkg
  • woda - 100 ml
  • olej słonecznikowy - 100 ml
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 12.5 dkg
  • biała mąka chlebowa - 12.5 dkg
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa

Na bazę biszkoptową

  • jajko duże, rozmiar "L" - 2 szt.
  • cukier kryształ - 10 dkg
  • woda - 50 ml
  • olej słonecznikowy - 50 ml
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
  • mąka pszenna (typ 500) - 6.5 dkg
  • biała mąka chlebowa - 6.5 dkg

Do smarowania foremki

  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe
  • mąka pszenna (typ 500) - 2 łyżki stołowe

Na krem

  • budyń w proszku (malinowy) - 2 szt.
  • mleko (1,5%) - 750 ml
  • cukier kryształ - 3 łyżki stołowe
  • cukier puder - 25 dkg
  • margaryna - 30 dkg
  • cukier waniliowy - 1 szt.
  • rum brązowy - 2 łyżki stołowe

Na polewę

  • czekolada gorzka (45-59% roztopiona) - 30 dkg

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie ciasta: 20 minut, pieczenie: 40 minut, przygotowanie kremu: 20 minut, pieczenie: 20 minut, nadziewanie: 10 minut, oblewanie czekoladą: 10 minut

Opis

Metrowego kołacza nie trzeba chyba nikomu przedstawiać! Dla wielu z nas jest to ulubiony deser z dzieciństwa.


Sposób przygotowania

1
Foremkę do pieczenia cienko pędzluję i oprószam mąką.
2
Żółtka jaja ubijam z połową cukru.
3
Olej i wodę wlewam do ubitych żółtek i dalej mieszam.
4
Dwa rodzaje mąki odmierzam w misce z proszkiem do pieczenia i mieszam. Dodaję do mokrych składników.
5
Masę dzielę na dwa naczynia. Do jednego dodaję kakao i 1 łyżkę stołową oleju.
6
Białka jaj ubijam z resztą cukru. Pianę jajeczną dzielę na pół: jedną połowę dodaję do jednej masy, drugą do drugiej.
7
Przelewam ciasto do dwóch różnych form do pieczenia i piekę przez ok. 40 minut w 180 C.
8
Budyń z cukrem i mlekiem gotuję i odstawiam do ostudzenia.
9
Margarynę roztapiam z cukrem pudrem, potem stopniowo dodaję do niej budyń. Doprawiam cukrem waniliowym i rumem.
10
Ciasto na bazę biszkoptową przygotowuję według podanych wyżej instrukcji. Wylewam je na wyścieloną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 38 x 23 cm. Piekę przez ok. 20 minut w 180 C.
11
Po upieczeniu wyciągam jeszcze ciepłe ciasto z foremki.
12
Po ostygnięciu ciasta, kroję je na kawałki nacinając w zagłębieniach powstałych z foremki.
13
Podkład biszkoptowy smaruję kremem. Dwa różne ciasta „sklejam” ze sobą kremem.
14
Resztą kremu smaruję wierzch ciast. Wstawiam na 2 godziny do lodówki.
15
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto.
16
Po stężeniu czekolady, kroję gotowe ciasto na kawałki.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf