Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na muffiny tiramisu

Przepis na muffiny tiramisu

Przepis na muffiny tiramisu

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
muffinekna 12 muffinek:

Na ciasto

  • kefir - 260 g
  • mascarpone - 100 g
  • jajko duże, rozmiar "L" - 1 szt.
  • olej słonecznikowy - 60 ml
  • cukier waniliowy - 12 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 345 g
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczki do herbaty
  • cukier kryształ - 180 g
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 szczypta

Na krem

  • budyń w proszku (waniliowy) - 40 g
  • mleko (1,5%) - 0.5 L
  • laska wanilii (środek i skórki) - 1 szt.
  • mascarpone - 400 g
  • cukier kryształ - 100 g

Na zakończenie

  • kawa parzona, mocna z espresso - 200 ml
  • kakao w proszku - holenderskie - 1 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

Przygotowanie ciasta: 10 minut, pieczenie: 20 minut, gotowanie budyniu: 15 minut, chłodzenie budyniu: 1 godzina, przygotowanie kremu: 15 minut, dekorowanie: 15 minut

Opis

Przepadam za muffinami! Mój mąż również, ale preferuje te nadziewane. Tiramisu jest naszym ulubionym deserem, stąd pomysł na połączenie tych łakoci. Nie jest to może autentyczny krem tiramisu, ale smak jest doskonały!


Sposób przygotowania

1
Mokre składniki na ciasto, czyli kefir, mascarpone, jajko i olej wymieszać, dodać cukier waniliowy. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 C.
2
W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
3
Za pomocą łyżki połączyć suche i mokre składniki. Otrzymamy kleiste ciasto. Trzeba dopilnować, aby wszystkie suche składniki dobrze się wymieszały.
4
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami, ciasto równo podzielić między nimi. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut (do uzyskania mniej więcej złoto-brązowego koloru).
5
400 - 500 ml mleka podgrzać na ogniu, wrzucić laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie wymieszać budyń w proszku z resztą mleka i cukrem, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Kiedy mleko już się zagotowało, wymieszać je z budyniem i zagęścić. Z gotowego budyniu wyjąć laskę wanilii, a budyń odstawić do przestygnięcia.
6
Nożem odkroić górę muffinek, wycinając stożek. Łyżeczką wydrążyć środek, aby otrzymać jednakowe „skorupki” z ciasta. (Od stożka odciąć wierzch, odstawić ze „skorupkami” ciasta. Wydrążone okruszki można wykorzystać z resztą kremu i zrobić mini porcję tiramisu).
7
Ostudzony budyń wymieszać z mascarpone na jednolitą masę. Przygotować kawę.
8
Wydrążone muffiny polać kawą, wypełnić kremem i zakryć odkrojonym wierzchem wcześniej nasączonym kawą. Resztą kremu ozdobić wierzch muffinek tak, aby zakryć przecięcie. Oprószyć kakao. Gotowe babeczki wstawić do lodówki na min. pół godziny, aby smaki dobrze się połączyły i krem stężał. Przed zjedzeniem należy przechowywać w lodówce!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf