Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na nadziewane suszone morele

Przepis na nadziewane suszone morele

Przepis na nadziewane suszone morele

0
00
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

dla
osóbdla 2 osób:
  • morela suszona - 200 g
  • cukier kryształ - 60 g
  • sok z cytryny - 0.5 szt.
  • jogurt naturalny - 175 g

Do dekorowania

  • pistacje grubo posiekane

Całkowity czas przygotowania

12 óra áztatás

Opis

Jest to typowo zimowy deser. Podawane w tej formie suszone morele wyglądają i smakują prawie jak świeże owoce. Oczywiście są pyszne również i latem, kiedy można je przygotować ze świeżych moreli.


Sposób przygotowania

1
Morele włożyć do miski i zalać zimną wodą, aby je całkiem przykryła. Miskę przykryć i odstawić na 12 godzin (lub na całą noc).
2
Odlać wodę z moreli. Wlać do garnka 300 ml wody, wsypać cukier, sok z cytryny, wrzucić morele, zagotować, po czym na małym ogniu gotować pod przykrywką kolejne 15 minut.
3
Zdjąć przykrywkę, wyjąć morele i na wysokim ogniu gotować, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Morele wypełnić łyżeczką jogurtu lub mascarpone (wymieszanym wcześniej z małą ilością cukru i soku cytrynowego). Ułożyć na talerzu.
4
Polać syropem i posypać grubo posiekanymi pistacjami lub prażonym sezamem. Podawać schłodzone.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf