Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na nigdy nienudzącego się kurczaka

Przepis na nigdy nienudzącego się kurczaka

Przepis na nigdy nienudzącego się kurczaka

4.857145
4.8571457
Dodaj do ulubionych!349

Składniki

na
porcjina 6 porcji:
  • udko z kurczaka - 6 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 8 łyżek stołowych
  • papryka mielona (przyprawa) - 1 łyżeczka do herbaty
  • majeranek - 1 łyżeczka do kawy
  • pieprz biały, mielony - 1 łyżeczka do kawy
  • kminek mielony - 1 duża szczypta
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula zwyczajna - 1 duża główka
  • ser żółty - Port salut (tarty) - 25 dkg
  • śmietana (22%) - 450 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Nieskomplikowana, smaczna, sprawnie przyrządzona kolacja.


Sposób przygotowania

1
Udka kurczaka myję i oczyszczam.
2
Mąkę mieszam z przyprawami, solą i zmiażdżoną cebulą.
3
Średniej wielkości miskę żaroodporną smaruję masłem, udka kurczaka obtaczam w mące z przyprawami, po czym przekładam je do miski, układając jedne obok drugich.
4
Resztę mąki z przyprawami odstawiam na bok, jeszcze się przyda.
5
Czerwoną cebulę kroję w krążki i równomiernie układam na udkach.
6
Śmietanę mieszam z olejem, dodaję resztę mąki z przyprawami.
7
Powstałą mieszaniną polewam kurczaka.
8
Wierzch posypuję tartym serem.
9
Miskę przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 C.
10
Piekę przez ok. 30 minut, po czym zdejmuję folię i kontynuuję pieczenie przez 15 kolejnych minut.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
04.02.2017 - 17:48
W składnikach nie ma cebuli czerwonej ktora nagle wyskakuje w pkt 5. Nie ma w przepisie kiedy dodajemy czosnek. Pozdrawiam
12

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf