Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na omlet cesarski - Kaiserschmarn

Przepis na omlet cesarski - Kaiserschmarn

Przepis na omlet cesarski - Kaiserschmarn

4.75
4.754
Dodaj do ulubionych!63

Składniki

na
porcjena 4 porcje:

Na ciasto

  • masło - 100 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • mleko (2,8%) - 300 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 200 g
  • sól - 1 szczypta
  • cukier kryształ - 30 g

Do moczenia rodzynek

  • woda - 100 ml
  • rum brązowy - 3 łyżki stołowe
  • rodzynki (złote) - 50 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Opisany tutaj Kaiserschmarrn może być dobrym dodatkiem do zupy, na obiad lub kolację. Przyrządza się go w mig. Jemy jak lubimy najbardziej: w Niemczech najczęściej podają go z musem jabłkowym. Równie dobry jest z konfiturami lub bez dodatków. W cieście nie ma cukru, ale ilość cukru podsypywana podczas smażenia w zupełności wystarcza. Nadaje omletowi przyjemnej słodyczy.


Sposób przygotowania

1
Rodzynki moczymy w niewielkiej ilości wody z rumem.
2
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i mleko mieszamy trzepaczką, dodajemy porcjami mąkę i mieszamy na jednolitą masę.
3
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą przelewamy do masy mącznej i ostrożnie całość mieszamy.
4
Na patelni podgrzewamy na średnim ogniu niedużą część masła (kostkę masła warto podzielić na 4 części dodawane do 4 serii smażenia; można ewentualnie podzielić je jeszcze raz na pół, połowa dodawana jest podczas przewracania placków na drugą stroną).
5
Dodajemy ciasto: jedną czwartą wylewamy na gorącą patelnię, na której masło się już roztopiło. Czekamy chwilkę, aż spód się wysmaży. Zostajemy przy patelni, bo smażenie trwa dosłownie momencik. Po tym dzielimy ciasto na 4 części i każdą z osobna przewracamy. Jest to najprostszy sposób: wierzch ciasta jeszcze nie jest wysmażony i ma lejącą konsystencję.
6
Po przewróceniu, posypujemy cukrem, dodajemy odsączone rodzynki i przy pomocy dwóch drewnianych łyżek rozkrawamy ciasto na małe kawałeczki. Smażymy i mieszamy tak długo, aż z każdej strony ciasto będzie odpowiednio wysmażone, a cukier już się na nim skarmelizuje.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf