Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na orzechowe koszyczki

Przepis na orzechowe koszyczki

Przepis na orzechowe koszyczki

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukina 32 sztuki:

Na ciasto

  • biała mąka chlebowa - 15 dkg
  • mąka pszenna (typ 500) - 15 dkg
  • margaryna - 12 dkg
  • cukier puder - 12 dkg
  • żółtko jaja - 2 szt.

Na pianę

  • białko jaja - 2 szt.
  • cukier kryształ - 12 dkg
  • orzechy włoskie, mielone - 15 dkg

Na nadzienie

  • dżem morelowy - 15 dkg

Całkowity czas przygotowania

przygotownie ciasta: 5 minut, wałkowanie, formowanie: 15 minut, przygotowanie nadzienia: 5 minut, nadziewanie: 10 minut, pieczenie: 2x20 minut

Opis

Koszyczki zna praktycznie każdy. Najczęściej pieczone są na wesela. Warto zrobić je także na inne okazje, długo są świeże i zachwycają smakiem! Kto nie ma foremek w kształcie koszyczków, może bez obaw przygotować je w foremkach do muffinek!


Sposób przygotowania

1
Do zrobienia ciasta wykorzystujemy podane wyżej składniki.
2
Rozwałkowuję ciasto i wykrawam je większymi foremkami do pogaczy.
3
Koszyczki wykładam ciastem, które wciskam w foremki.
4
Przekładam na blachę. Na spód każdego koszyczka wkładam 1 łyżeczkę do herbaty domowego dżemu morelowego.
5
Białko jaja ubijam z cukrem na konsystencję śmietany, następnie dodaję mielone orzechy.
6
Przekładam masę do rękawa cukierniczego i wyciskam do koszyczków 3/4 orzechowej piany.
7
Pieczę przez ok. 20 minut w 180 C na ładny jasny kolor. Dekoruję cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf