Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na orzechowo-czekoladowe biscotti

Przepis na orzechowo-czekoladowe biscotti

Przepis na orzechowo-czekoladowe biscotti

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
sztukna ok. 20 sztuk:

Na chleb

  • masło - 75 g
  • cukier kryształ - 50 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • orzechy włoskie, rozdrobnione - 50 g
  • czekolada gorzka (45-59%) - 50 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 150 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty

Do posypywania

  • cukier kryształ - 2 łyżki stołowe
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

Opis

Ten wypiek to dwukrotnie pieczone kruche ciastko, wypełnione po brzegi orzechami i czekoladą. Idealny dodatek do herbaty lub kawy.


Sposób przygotowania

1
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Orzechy podprażamy, aż lekko zbrązowieją i wypuszczą aromat. Pozostawiamy do wystygnięcia. Grubo siekamy.
2
Masło roztapiamy na małej patelni. W misce mieszamy je z cukrem. Stopniowo wbijamy jajka i dobrze je mieszamy.
3
W drugiej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę mąk dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i orzechy, dokładnie mieszamy.
4
Blachę wyścielamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy 2 bochenki. Posypujemy je obficie cynamonem i cukrem.
5
Pieczemy przez 25 minut. Następnie wyciągamy blachę, ale piekarnika nie wyłączamy. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia na 5 minut, po czym kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Kawałki kładziemy na blachę i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po podpieczeniu jednej strony, przewracamy je na drugą i pieczemy przez 8 minut. Pozostawiamy na blasze do wystygnięcia.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf