Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na pączki – kurze łapki

Przepis na pączki – kurze łapki

Przepis na pączki – kurze łapki

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 4 porcje:

Na ciasto

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.
  • cukier kryształ - 3 łyżki stołowe
  • śmietana (22%) - 3 łyżki stołowe
  • soda oczyszczona - 3 łyżeczki do kawy
  • ocet jabłkowy (6%) - 3 łyżeczki do kawy
  • mąka pszenna (typ 500) - 60 dkg

Do smażenia

  • olej słonecznikowy

Do podania

  • cukier puder
  • konfitura

Całkowity czas przygotowania

Całkowity czas przygotowania: 45 minut, przygotowanie: 15 minut, rozwałkowanie i smażenie: 30 minut

Opis

Ten stary przepis na pączki kurze łapki rozpowszechniony i praktykowany jest głównie się w miejscowości Szentes i okolicach. Warto się trochę upaćkać, bo ze zwykłego ciasta da się przyrządzić popisowe danie. Może posłużyć jako danie główne po zupce lub jako deser czy śniadanie (ja preferuję ostatnią wersję).


Sposób przygotowania

1
Jajko, cukier i śmietanę mieszamy rękami w głębokiej misce. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną i ocet. (Ocet po zetknięciu z sodą w proszku zacznie się natychmiast pienić.) Całość mieszamy. Wsypujemy tyle mąki, ile zostanie wchłonięte przez ciasto (ok. 50-60 dkg, zależy też od wielkości jaj i rodzaju śmietany). Ugniatamy na średnio miękkie ciasto.
2
Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy z niego podłużne wałeczki ( o długości 6-8 cm).
3
Ciasto przekrawamy w połowie na dwie części. Obracamy o 180 stopni wokół osi, obracamy o 90 stopni w naszą stronę i przekrawamy część będącą w całości na pół. (Oba końce nacinamy w taki sposób, jak w przypadku ogórka kwaszonego: nacinamy z dwóch stron w przeciwnym kierunku.) Z części będącej na górze zginamy jeden kawałek w drugą stronę: to będzie trzecia "łapka" pączka. Kontynuujemy czynności, aż zabraknie ciasta.
4
W głębokim oleju, bądź smalcu, smażymy przez parę minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z różnego rodzaju konfiturami. W szczególności polecam konfitury kwaskowate.
5
Jeżeli ktoś nie ma ochoty bawić się w formowanie kurzych łapek, może rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 3 mm i pokroić je w kwadraty lub prostokąty. Otrzymane kawałki nacinamy po środku z 2-3 razy tak, aby zostawić na bokach mały margines. Dzięki temu szybciej się usmażą i będą wyglądać bardziej efektownie. Należy je smażyć w głębokim oleju, podobnie jak kurze łapki. Podajemy z dżemem i cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf