Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na paluchy serowe

Przepis na paluchy serowe

Przepis na paluchy serowe

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
kgna ok. 1 kg:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 55 dkg
  • ser żółty - Port salut (tarty) - 10 dkg
  • smalec wieprzowy - 25 dkg
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 2 łyżeczki do herbaty
  • żółtko jaja - 3 szt.
  • śmietana (22%) - 300 ml

Na wierzch

  • białko jaja - 1 szt.
  • ser żółty - Port salut (tarty) - 15 dkg
  • kminek cały - 3 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie ciasta: 10 minut, wałkowanie, krojenie: 10 minut, pieczenie: 80 minut

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
792.4
kcal
Białka
21.16
gram
Węglow.
13.18
gram
Tłuszcze
72.08
gram

Opis

Najsmaczniejszy paluch serowy, jaki dane mi było jeść w życiu. Ten przepis dostałem od mojej babci. Bardzo kruche i chrupiące paluchy. Ich sekret tkwi dodatkowo w spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi!


Sposób przygotowania

1
Składniki na ciasto wrzucam do miski.
2
Ugniatam.
3
Ciasto rozwałkowuję na grubość 2 mm.
4
Odkrawam krawędzie ciasta, żeby paluchy miały ładny kształt.
5
Nożem do pierogów kroję ciasto na równej wielkości paluchy.
6
Ciasto smaruję białkiem i posypuję serem oraz kminkiem.
7
Paluchy przekładam na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Z tej ilości wyjdą nam 4 duże blachy.
8
Piekę przez ok. 20 minut w 200 C na ładny jasny kolor.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf