Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na pana cottę

Przepis na pana cottę

Przepis na pana cottę

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Na sos truskawkowy

  • truskawka świeża - 150 g
  • cukier kryształ - 40 g

Na budyń mleczny

  • mleko (2,8%) - 250 ml
  • śmietanka do ubijania - 250 ml
  • cukier kryształ - 50 g
  • żelatyna w proszku - 4 g
  • laska wanilii (środek) - 1 szt.
  • kardamon mielony - 1 szczypta

Całkowity czas przygotowania

+ 6 godzin chłodzenia

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
88927.4
kcal
Białka
1504.77
gram
Węglow.
2250.71
gram
Tłuszcze
8200.6
gram

Opis

Panna Cotta to włoski budyń mleczny. W zasadzie każdy przyrządza się tak samo, ale ja udoskonaliłem przepis szczyptą kardamonu i sosem truskawkowym. Lekkie i niebiańskie! Nie przegap!


Sposób przygotowania

1
Przygotowujemy pucharki.
2
Najpierw przygotowujemy sos truskawkowy. Truskawki wraz z cukrem wkładamy do naczynia. Wstawiamy na mały ogień, stale mieszamy i gotujemy przez 10-15 minut do momentu uzyskania sosu z kawałkami. Uważajmy, bo sos może się łatwo przypalić! Gotowy sos przelewamy na spód pucharków. Do każdego pucharka dajemy jedną kopiastą łyżkę stołową sosu.
3
Teraz przechodzimy do przygotowania właściwej panna cotty, czyli budyniu mlecznego. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyskrobujemy nasiona, które wraz ze skórką wędrują do garnka z mlekiem i śmietanką oraz mielonym kardamonem.
4
W małej misce dokładnie mieszamy cukier z żelatyną w proszku.
5
Mleko ze składnikami następnie gotujemy na średnim ogniu.
6
Po zagotowaniu bazy, wyłączamy gaz, wyjmujemy laskę wanilii i dosypujemy do niej cukier z żelatyną. Mieszamy przez parę, góra 5 minut, aż cukier i żelatyna całkowicie się rozpuszczą.
7
Budyń mleczny przecedzamy przez cedzak z małymi otworami i wylewamy na sos truskawkowy do pucharków. Po tym kroku wstawiamy pucharki do lodówki na 6 godzin, żeby budyń stężał. Uwaga! Budyń mleczny jest wtedy jeszcze mocno lejący, ale nie trzeba się obawiać, w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji!
8
Po wystygnięciu dekorujemy deser listkiem mięty.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf