Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na penne w śmietankowym sosie z boczniakami

Przepis na penne w śmietankowym sosie z boczniakami

Przepis na penne w śmietankowym sosie z boczniakami

5
55
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
duże porcjena 2 duże porcje:

Makaron

  • woda - 2 L
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • makaron suszony - penne - 250 g

Sos śmietankowo-boczniakowy

  • masło - 20 g
  • cebula zwyczajna - 1 główka średniej wielkości
  • czosnek - 1 ząbka
  • grzyb - boczniak ostrygowaty - 180 g
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz biały, mielony
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 łyżka stołowa
  • śmietanka do ubijania - 250 ml

Całkowity czas przygotowania

Opis

Jest to szybka, ale bardzo smaczna i sycąca potrawa! Przepis prosty, który na pewno was nie zawiedzie!


Sposób przygotowania

1
Nastawić wodę do gotowania. Do wrzącej wody wsypać sól, dodać olej i wrzucić makaron penne. Gotować przez ok. 10-12 minut. Odcedzić, przepłukać zimną wodą.
2
Mało roztopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3
Boczniaki umyć i pokroić na małe kawałki, dodać do cebuli.
4
Krótko smażyć, doprawić solą, pieprzem.
5
Posypać równo mąką, mieszać i zalać śmietanką. Starannie wymieszać, a po chwili zdjąć z ognia.
6
Makaron wymieszać na patelni z grzybowym sosem. Zdjąć z ognia i natychmiast podawać, bowiem makaron szybko wchłonie sos i z upływem czasu danie nie będzie już takie soczyste!
7
Przed podaniem posypać startym wędzonym serem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf