Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na piankowe ciasto cytrynowe

Przepis na piankowe ciasto cytrynowe

Przepis na piankowe ciasto cytrynowe

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

dla
osóbdla 8 osób:

Na ciasto

  • margaryna - 125 g
  • woda - 3 łyżki stołowe
  • cukier puder - 2 łyżki stołowe
  • mąka pszenna (typ 500) - 185 g

Na krem

  • żółtko jaja - 7 szt.
  • starta skórka z cytryny - 3 łyżeczki do herbaty
  • sok z cytryny - 150 ml
  • margaryna - 40 g
  • cukier kryształ - 300 g
  • woda - 375 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 45 g
  • mąka ryżowa - 45 g

Na pianę

  • białko jaja - 7 szt.
  • cukier kryształ - 300 g
  • mąka ryżowa - 0.5 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

60 minut pracy, ok. 60 minut chłodzenia

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
5168.8
kcal
Białka
78.615
gram
Węglow.
825.56
gram
Tłuszcze
170.11
gram

Opis

Typowy amerykański deser. Niebywale lekki. Do tego piana jajeczna świetnie komponuje się z kremem cytrynowym.


Sposób przygotowania

1
Do miski przesiewamy cukier puder i mąkę. Wrzucamy masło i mieszamy z mąką. Dodajemy wodę i ugniatamy z całości ciasto.
2
Przekładamy na posypaną mąką deskę. Przykrywamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy tak, żeby pokryło spód i ścianki płaskiej tortownicy o średnicy 22 cm. Wykładamy ciastem formę, zbędną część ciasta odcinamy.
3
Wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Po wyjęciu z lodówki przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i kładziemy na nie surowy ryż lub suchą fasolę (jako obciążniki). Pieczemy w takiej formie przez 10 minut, po czym zdejmujemy obciążniki. Spód ciasta przekłuwamy w paru miejscach, a następnie pieczemy przez kolejne 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
4
Dwa rodzaje mąki na krem wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny i zalewamy wodą. Stale mieszając, gotujemy na średnim ogniu, aż całość zacznie wrzeć i się zagęści. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 1 minutę.
5
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Następnie dodajemy masło i pojedynczo żółtka jaja. Odstawiamy na bok i czekamy aż wystygnie.
6
Piekarnik rozgrzewamy do 220 C.
7
Białka jaja ubijamy na sztywną pianę, stale mieszając stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną i jasną pianę. Przesiewamy mąkę ryżową i dodajemy do piany.
8
Ostudzonym kremem smarujemy ostudzone ciasto. Pianę jajeczną nakładamy łyżeczką na wierzch. Pieczemy przez 3-10 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf