Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na plecione ciasto - "wycieraczkę”

Przepis na plecione ciasto - "wycieraczkę”

Przepis na plecione ciasto - "wycieraczkę”

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Na casto

  • mąka pszenna (typ 500) - 40 dkg
  • drożdże świeże - 2.5 dkg
  • cukier kryształ - 4 dkg
  • mleko (2,8%) - 100 ml
  • masło - 7 dkg
  • cynamon mielony - 0.5 łyżka stołowa
  • sól - 3 szczypty
  • mleko (2,8%) - 70 ml

Na ciasto kakaowe

  • mleko (2,8%) - 30 ml
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe

Posypka

  • cynamon mielony - 0.5 łyżka stołowa
  • cukier kryształ - 2 łyżki stołowe

Do osmarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Wyrobienie ciasta: 10 minut, wyrastanie: 60 minut, zaplatanie: 10 minut, pieczenie: 10 minut

Opis

Właściwie jest to pleciona chałka, przepyszna, pachnąca cynamonem i bardzo efektowna. Za pierwszym razem upiekłam to ciasto do popołudniowej kawy, ale dzieci rzuciły się na nie i w 10 minut śladu po nim nie było. Ciasto jest smaczne same w sobie, ale równie świetnie komponuje się z dżemem. Przepis wydaje się skomplikowany, ale tak naprawdę jest bardzo prosty. Zaplatanie ciasta zajmuje najwyżej 10 minut.


Sposób przygotowania

1
Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie, dodać rozdrobnione drożdże, wsypać na nie cukier i zalać letnim mlekiem (100 ml). Lekko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
2
Dodać roztopione masło, mielony cynamon, sól i ok. 70 ml mleka. Starannie wymieszać i wyrobić ciasto.
3
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i 20-30 ml mleka. Jeśli potrzeba, dosypać też trochę mąki. Obie części ciasta przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość.
4
Jasne ciasto rozwałkować na prostokąt na oprószonej mąką stolnicy. Całą powierzchnię posypać cukrem i cynamonem, zwinąć na pół i znowu wałkować tak, aby cynamon i cukier został równo rozprowadzony.
5
Przełożyć na blachę i wyrównać brzegi ciasta.
6
Rozwałkować ciasto kakaowe.
7
Oba ciasta pociąć na długie paski i zapleść ze sobą tak, jak na zdjęciu. Jasne ciasto trzeba pociąć wzdłuż długiego boku, natomiast kakaowe wzdłuż krótszego. Pasemka ciasta zaplatać nie wyjmując ich z blachy.
8
Wystające końcówki kakaowych pasemek odciąć, rozwałkować na cienki pasek, podzielić na cztery części i przyciskając do ciasta udekorować nimi brzegi.
9
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 10-15 minut.
10
"Wycieraczka" gotowa! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf