Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na poduszki ze śliwką

Przepis na poduszki ze śliwką

Przepis na poduszki ze śliwką

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
blachyna 2 blachy:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 40 dkg
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka deserowa
  • masło - 20 dkg
  • cukier puder - 12 dkg
  • jajko duże, rozmiar "L" - 1 szt.
  • śmietana (12%) - 2 łyżki stołowe

Na nadzienie

  • powidło śliwkowe (gęsta masa) - 1 kubek

Do posmarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • cukier puder - 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Opis

Przepis na ten smaczny i sprawdzony deser jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmuje mało czasu (nie licząc czasu chłodzenia). W oryginalnym przepisie występuje mąka razowa, ale nie miałam w domu, więc użyłam mąki pszennej. Wszystko zostało zjedzone, do ostatniego okruszka!


Sposób przygotowania

1
Mąkę i proszek do pieczenia starannie wymieszać w misce. Dodać masło i lekko wymieszać.
2
Dodać cukier puder, jajko i śmietanę. Wyrobić ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
3
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyciąć prostokąty o rozmiarze 10×7 cm.
4
Na każdym kawałku ułożyć powidła śliwkowe, po jednej łyżeczce. Złączyć rogi prostokąta, w środku tworząc piramidkę, dokładnie zlepić brzegi. Ostrym nożem równolegle naciąć wierzch ciasta.
5
Ułożyć na blasze i posmarować ubitą z jajka i cukru pianką.
6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 20-25 minut, aż poduszki nabiorą rumianego koloru. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf