Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na pogacze-składańce

Przepis na pogacze-składańce

Przepis na pogacze-składańce

4
42
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
sztukna ok. 75 sztuk:

Na ciasto

  • biała mąka chlebowa - 600 g
  • masło - 250 g
  • drożdże świeże - 20 g
  • mleko (2,8%) - 50 ml
  • cukier puder - 1 łyżeczka do kawy
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • sól - 1 łyżka stołowa
  • śmietana (22%) - 200 ml

Na wierzch

  • żółtko jaja - 2 szt.
  • mak mielony
  • siemię lniane
  • ziarna sezamu

Całkowity czas przygotowania

Opis

Dobra, stara receptura, polecam ją wszystkim. Nie zostanie ani okruszek!


Sposób przygotowania

1
Drożdże rozpuszczamy w małej filiżance z dodatkiem łyżeczki cukru i 50 ml letniego mleka. Składniki na ciasto wrzucamy do miski, dodajemy przygotowany rozczyn i wyrabiamy.
2
Piekarnik rozgrzewamy do 160 C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Składamy w sposób przedstawiony na zdjęciu. Ponownie rozwałkowujemy i jeszcze raz składamy. Składanie powinno być przeprowadzone tak, jak za pierwszym razem. Najważniejsza jest sekwencja czynności. Mniej ważne jest, z której strony rozpoczniemy składanie ciasta.
3
Po drugim składaniu ciasto ponownie rozwałkowujemy, tym razem grubiej, na ok. 1,5 cm. Wierzch placka nacinamy nożem w kratkę, smarujemy jajkiem i przekrawamy.
4
Pogacze skręcamy, aby uzyskały ładny kształt, przekładamy na blachę, smarujemy żółtkiem jaja. Wierzch posypujemy makiem, siemieniem lnianym, sezamem, kminkiem lub innymi nasionami.
5
Pieczemy przez 30 minut na trzeciej półce w 160 C z termoobiegiem na rumiany kolor.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf