Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na polski barszcz czerwony

Przepis na polski barszcz czerwony

Przepis na polski barszcz czerwony

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 2 porcje:
  • buraki ćwikłowe, surowe - 1 duża główka
  • marchew surowa, większy - 1 szt.
  • ziemniak - 1 szt.
  • cebula zwyczajna - 1 główka średniej wielkości
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • natka pietruszki - 2 szczypty
  • śmietanka - 1 łyżka stołowa
  • bulion warzywny - 600 ml

Całkowity czas przygotowania

Opis

Oto przepis na bardzo smaczną i zdrową zupkę. Nie jest to co prawda koniecznie, ale kiedy zupa jest już gotowa, około połowę jej zawartości blenduję i dodaję odrobinę śmietanki. W oryginalnym sposobie przyrządzania sok z buraków jest odcedzany, a barszcz podaje się z dodatkiem łyżeczki śmietany.


Sposób przygotowania

1
Cebulę drobno siekamy i dusimy na oliwie z oliwek na szklisty kolor.
2
Marchewkę, ziemniaki, buraki myjemy, obieramy i kroimy w jednakową, drobną kostkę i dodajemy do cebuli.
3
Warzywa smażymy przez kilka minut, a na koniec zalewamy je bulionem warzywnym (jeśli nie mamy, można dolać wody). Naszą zupę gotujemy przez 30 minut.
4
Gdy warzywa zmiękną, nabieramy z zupy jedną-dwie chochelki, blendujemy je i przelewamy z powrotem do zupy. (Ten krok można równie dobrze pominąć) :)
5
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki, z odrobiną śmietany.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf