Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na przekładańca

Przepis na przekładańca

Przepis na przekładańca

4.25
4.254
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
kawałkówna 30 kawałków:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 600 g
  • jajko duże, rozmiar "L" - 2 szt.
  • cukier kryształ - 130 g
  • masło - 120 g
  • kefir - 200 g

Na krem

  • cukier kryształ - 200 g
  • żółtko jaja - 1 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 4 łyżki stołowe
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 750 g
  • masło - 250 g

Na polewę czekoladową

  • czekolada gorzka (45-59%) - 80 g
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
7223.88
kcal
Białka
114.397
gram
Węglow.
876.756
gram
Tłuszcze
380.364
gram

Opis

Obowiązkowa pozycja na naszych zjazdach rodzinnych. Łatwy w przyrządzeniu, efektowny i dobry.


Sposób przygotowania

1
Składniki na ciasto wrzucamy do miski, dokładnie ugniatamy, po czym formujemy 6 równych kul.
2
Spód blachy 20x30 cm smarujemy cienką warstwą masła, kule rozwałkowujemy na wymiary blachy. Placki smażymy pojedynczo w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 C. Placki pieką się ok. 5 minut.
3
Składniki na krem - cukier, żółtka jaj, mąkę i kakao w proszku mieszamy w rondelku. Mleko dolewamy porcjami, bo dzięki temu masa z mąki, kakao i jaj będzie je ładnie wchłaniać. Następnie na wolnym ogniu gotujemy krem stale mieszając. Po zgęstnieniu kremu zdejmujemy go z ognia i studzimy mieszając co jakiś czas. Do letniego kremu dodajemy masło tak, żeby mogło się w nim roztopić.
4
Krem dzielimy na pięć części, którymi smarujemy pięć placków.
5
Na wierzch możemy posypać cukier puder, ale my wolimy polewę czekoladową. Czekoladę roztapiamy z tłuszczem na parze, po czym polewamy nią wierzch ciasta.
6
Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Wtedy placki zmiękną i będzie je można łatwiej pokroić.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf