Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ratatouille (ratatuj)

Przepis na ratatouille (ratatuj)

Przepis na ratatouille (ratatuj)

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

dla
osóbdla 6 osób:

Na dolną warstwę

  • papryka czerwona, kalifornijska - 1 szt.
  • papryka kalifornijska, żółta - 1 szt.
  • papryka kalifornijska, pomarańczowa - 1 szt.
  • czosnek - 2 łyżeczki do herbaty
  • cebula zwyczajna - 1 szt.
  • pomidor - 50 dkg
  • tymianek świeży lub suszony - 2 łyżeczki do herbaty
  • natka pietruszki - 2 szt.
  • liść laurowy, świeży lub suszony - 1 szt.

Na górną warstę

  • cukinia (mniejsza) - 2 szt.
  • cukinia żółta (mniejsza) - 2 szt.
  • bakłażan surowy, japoński - 2 szt.
  • pomidor w kształcie śliwki - 50 dkg

Doprawienie

  • pieprz czarny, mielony - 1 szczypta
  • tymianek otarty - 1 szczypta
  • czosnek granulowany - 1 szczypta

Na sos

  • oliwa z oliwek, extra virgin - 1 łyżka stołowa
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka do herbaty
  • tymianek otarty - 1 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie: 60 minut, pieczenie: 240 lub 300 minut

Opis

Ten przepis nie jest trudny, pod warunkiem, że jesteśmy cierpliwi i nie żałujemy czasu na przygotowanie.... Smak ratatouille jest bajeczny, nic dziwnego, że poświęcono mu film. Już od kilku lat planowałam je zrobić i wreszcie znalazłam dobry przepis. Zapraszam! ;)


Sposób przygotowania

1
Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Wyłożyć „brzuszkiem” do góry na blasze przykrytą folią aluminiową, wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15-20 minut.
2
W tym czasie przygotować dolną warstwę. Cebulę posiekać na drobne kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do garnka, dodać łyżkę stołową wody i dusić na małym ogniu. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę pomidory.
3
W czasie, gdy cebula i pomidory duszą się na małym ogniu, przyszykować paprykę. Upieczone papryki wyjąć z piekarnika, przykryć na kilka minut. Para, która powstanie wewnątrz, oddzieli skórkę od upieczonego miąższu. Zdjąć skórkę i pokroić paprykę na małe kostki.
4
Paprykę dodać do pomidorów i cebuli. Dusić, aż papryka zmięknie. Dalej można postąpić na dwa sposoby: wszystko zmiksować, w tym przypadku otrzymamy jednolity sos, lub zostawić tak jak jest. Doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
5
Żółtą i zieloną cukinię, pomidory oraz bakłażan pokroić w cienkie plastry o grubości ok. 2 mm. Plasterki ułożyć na przemian, w kształcie koła, zaczynając od środka. Plasterki nie powinny się całkiem pokrywać.
6
Naczynie (może to być brytfanna, patelnia, blacha) szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec na małym ogniu przez 2 godziny, sprawdzić czy składniki zmiękły, zdjąć folię i dusić przez kolejne pół godziny.
7
Przygotować sos. Wymieszać olej z przyprawami i tym sosem lekko skropić talerz wokół kopczyka z ratatouille.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf