Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na risotto z pesto

Przepis na risotto z pesto

Przepis na risotto z pesto

5
52
Dodaj do ulubionych!41

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na risotto

  • cebula zwyczajna - 1 główka średniej wielkości
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe
  • masło - 35 g
  • ryż arborio (suchy) - 180 g
  • wino białe, wytrawne - 90 ml
  • bulion - 700 g
  • masło - 45 g
  • ser żółty - Grana Padano - 75 g

Do dekorowania

  • migdały (płatki) - 20 g
  • ser żółty - Grana Padano
  • sos z pesto

Całkowity czas przygotowania

Opis

Ponownie świetny przepis kuchni włoskiej! Oryginalny, niepodrobiony przepis na risotto, które możemy przyrządzić w wariancie smakowym podpowiadanym przez naszą wyobraźnię.


Sposób przygotowania

1
Posiekane migdały przyrumieniamy na średnim ogniu, po czym odkładamy na bok. Przydadzą się przy podawaniu dania.
2
Czerwoną cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę.
3
Do rondelka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło w ilości podanej w przepisie. Zaczynamy dusić cebulę. Pamiętajmy, że cebula nie może się zarumienić, ma się jedynie zeszklić!
4
Kiedy cebula jest na ogniu, pamiętając o jej przemieszaniu od czasu do czasu, przemywamy dokładnie ryż.
5
Po zeszkleniu cebuli według powyższych instrukcji, dodajemy do niej ryż. Dobrze mieszamy przez 1-2 minuty, żeby ryż się podgrzał i został z każdej strony pokryty masłem.
6
Następnie jednorazowo wlewamy wino i stale mieszamy, gdyż ryż musi wchłonąć całe wino. Dopiero później możemy dolać wywar podstawowy.
7
Po wchłonięciu wina przez ryż, dolewamy do niego łyżkę wywaru podstawowego. Ponownie mieszamy tak długo, aż ryż całkowicie wchłonie dolany płyn. Dolewamy resztę wywaru podstawowego do chwili, aż ryż osiągnie pożądaną konsystencję, co może potrwać ok. 15 minut. Uwaga! Na tym etapie musimy stale monitorować smak ryżu poprzez jego kosztowanie. Risotto nie może być ani zbyt twarde, ani za miękkie!
8
Gdy ryż jest dobry, zdejmujemy go z ognia, trzymamy przez 1 minutę pod przykrywką, żeby zapobiec kondensacji masła, które zaraz potem dodajemy.
9
Teraz przychodzi kolej na dodanie do ryżu drugiej ilości masła występującej w przepisie, dodajemy je zimne i pokrojone w kostkę. Szybkimi ruchami mieszamy masło z risottem, żeby nie uległo kondensacji. Następnie dodajemy ser Grana Padano.
10
Na wierzch gotowego risotto dajemy pesto, posypujemy je prażonymi migdałami i startym Grana Padano.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf