Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na rogaliki orzechowe

Przepis na rogaliki orzechowe

Przepis na rogaliki orzechowe

0
00
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukna 40 sztuk:

Na ciasto

  • biała mąka chlebowa - 500 g
  • smalec wieprzowy - 180 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • cukier puder - 2 łyżki stołowe
  • mleko (2,8%) - 4 łyżki stołowe

Na nadzienie

  • orzechy włoskie, mielone - 200 g
  • cukier kryształ - 100 g
  • mleko (2,8%) - 100 ml

Do smarowania rogalików

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Opis

W oparciu o recepturę mojej prababci, zamiast zazwyczaj stosowanego ciasta drożdżowego, przyrządzone z ciasta kruchego. Większość składników zawsze była pod ręką - jaja z kurnika, tłuszcz, mleko od krówki, orzechy... Resztę kupowano lub pozyskiwano w handlu wymiennym. Do nadzienia można też użyć maku. Ale najlepiej wychodzi z orzechami ...


Sposób przygotowania

1
Składniki na nadzienie dokładnie mieszamy w misce. W międzyczasie podgrzewamy piekarnik do 160 C.
2
Składniki na ciasto wrzucamy do miski i ugniatamy. Mleko dolewamy w takiej ilości, aby uzyskać elastyczne ciasto.
3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 cm. Szklanką wykrawamy z niego małe krążki.
4
Na wykrojone krążki przekładamy małe kopczyki nadzienia orzechowego, po czym zwijamy je w kształt rogalika. Rogaliki przekładamy na blachę, wierzch smarujemy jajkiem.
5
Pieczemy przez 20-25 minut na trzeciej półce w 160 C z termoobiegiem.
6
Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf