Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na rogaliki orzechowe

Przepis na rogaliki orzechowe

Przepis na rogaliki orzechowe

5
53
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukina 24 sztuki:

Na część maślaną

  • mąka pszenna (typ 500) - 10 dkg
  • margaryna - 50 dkg

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 50 dkg
  • woda - 400 ml
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 dkg
  • ocet jabłkowy (6%) - 1 łyżka stołowa

Na nadzienie

  • białko jaja - 6 szt.
  • cukier kryształ - 30 dkg
  • orzechy włoskie, mielone - 25 dkg

Na posypkę

  • jajko wymieszane - 1 szt.
  • orzechy włoskie, rozdrobnione - 5 dkg
  • cukier puder - 5 dkg

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie ciasta: 10 minut, składanie: 80 minut, wałkowanie-nadziewanie: 10 minut, przygotowanie nadzienia: 10 minut, pieczenie: 3 x 20 minut

Opis

Rogalik orzechowy to jeden z naszych starych, tradycyjnych wypieków. Nadzienie może być makowe lub orzechowe. Jedno i drugie jest bardzo smaczne!


Sposób przygotowania

1
Część maślaną wyrabiam z margaryny i mąki. Formuję z ciasta prostokąt.
2
Z pozostałych składników przygotowuję ciasto.
3
Rozwałkowuję ciasto, a na środku układam maślaną część. Przykrywam z każdej strony ciastem.
4
Rozwałkowuję ciasto na prostokąt. W wyobraźni dzielę całość na 3 części, składam ciasto z prawej i z lewej strony, następnie obracam o 90 stopni. Zostawiam by odpoczęło przez 15-20 minut.
5
Ponownie rozwałkowuję ciasto na prostokąt. Tym razem w wyobraźni dzielę na 4 części, składam od lewej i prawej po jednej części, następnie kładę na siebie dwie części. Obracam o 90 stopni i zostawiam na 15-20 minut.
6
Jeszcze raz powtarzam czynność składania ciasta na 3 i na 4 części, po czym wkładam ciasto na noc do lodówki.
7
Następnego dnia przepoławiam ciasto i rozwałkowuję na grubość 2 mm i wymiary 60 x 40 cm.
8
Białko jajka mieszam z cukrem, następnie dodaję zmielone orzechy.
9
Rozwałkowane ciasto dzielę na 3 długie paski. Na dolną część każdego z pasków przy pomocy rękawa cukierniczego nakładam masę. Górną część smaruję jajkiem.
10
Zawijam ciasto.
11
Kroję na 12 porcji.
12
Umieszczam rogaliki na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smaruję jajkiem i posypuję orzechami.
13
W dwustu stopniach piekę przez 20 minut. Dekoruję cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf