Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na rogaliki w paski

Przepis na rogaliki w paski

Przepis na rogaliki w paski

5
55
Dodaj do ulubionych!140

Składniki

na
sztukina 24 sztuki:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 800 g
  • drożdże świeże - 50 g
  • mleko migdałowe - 400 ml
  • cukier kryształ - 100 g
  • margaryna sojowa - 100 g
  • sól - 1 szczypta
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe

Do posmarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • mleko migdałowe - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

Opis

Są to bardzo pyszne i atrakcyjne rogaliki. Dzieci uwielbiają je jeść na śniadanie z kakao. :) W przepisie jest margaryna sojowa i mleko migdałowe, ale można śmiało zastąpić je zwykłym mlekiem i masłem.


Sposób przygotowania

1
Do 100 ml mleka migdałowego dodać szczyptę cukru, rozkruszone drożdże i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. W osobnej misce 3 łyżki stołowe mleka wymieszać z kakao (na krótko odstawić).
2
Margarynę rozkruszyć z mąką, dodać cukier, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i resztę mleka migdałowego. Ciasto dobrze wyrobić.
3
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę kakaową, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru ciasta.
4
Ciasta włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększą objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, każde z nich podzielić na 3 części.
5
Na deskę posypaną mąką wyłożyć jedną porcję jasnego ciasta i rozwałkować na koło o średnicy ok. 28-30 cm. Powtórzyć to samo z ciemnym ciastem.
6
Ułożyć na jasnym cieście kakaowe ciasto i nożem do pizzy lub zwykłym nożem podzielić na 8 części.
7
Zawinąć ciasto zaczynając od szerszej części trójkąta.
8
Ubić jedno jajko z łyżką stołową mleka migdałowego i posmarować nim rogaliki.
9
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
10
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec przez 15- 20 minut, na ładny, rumiany kolor.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf