Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na rolldogi

Przepis na rolldogi

Przepis na rolldogi

5
54
Dodaj do ulubionych!147

Składniki

na
sztukna 16 sztuk:

Na ciasto

  • drożdże świeże - 2 dkg
  • mleko (1,5%) - 150 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 25 dkg
  • olej słonecznikowy - 50 ml
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 łyżeczka do herbaty
  • cukier kryształ - 1 łyżeczka do kawy

Nadzienie

  • parówki - 50 dkg

Na wierzch

  • jajko małe, rozmiar "S" - 1 szt.
  • ser żółty - Port salut (tarty) - 10 dkg

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie ciasta: 10 perc, wyrastanie: 45 minut, wałkowanie: 10 minut, pieczenie: 40 minut

Opis

Rolldogi przyrządzam najczęściej na spotkania z przyjaciółmi. Sylwester nie może się bez nich odbyć!


Sposób przygotowania

1
Drożdże mieszam z mlekiem i cukrem.
2
Składniki na ciasto wrzucam do miski.
3
Po przygotowaniu rozczynu, wlewam go do składników na ciasto i ugniatam.
4
Odstawiam pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia.
5
Po wyrośnięciu rozwałkowuję ciasto na placek o wymiarach 30 x 50 cm. Wykrawam z niego paski o szerokości 3 cm i zawijam w nie przekrojone na pół parówki. Ciasto powinno je pokrywać w 1/3 części.
6
Przekładam na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, smaruję jajkiem i posypuję serem.
7
Piekę przez 35-40 minut w 180 C.
8
Czasami wyjmuję rolldogi po upływie 3/4 czasu pieczenia, smaruję z wierzchu keczupem i musztardą, po czym ponownie wstawiam do piekarnika. Piekę na rumiany kolor.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf