Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na rosół z gęsi z knedlami z macy

Przepis na rosół z gęsi z knedlami z macy

Przepis na rosół z gęsi z knedlami z macy

5
52
Dodaj do ulubionych!9

Składniki

na
porcjina 5 porcji:

Na rosół z gęsi

  • porcja rosołowa z gęsi  - 1 kg
  • woda - 2 L
  • marchew surowa, obrana - 1 szt.
  • korzeń pietruszki - biała marchewka (większa) - 1 szt.
  • papryka żółta, podłużna, węgierska - 1 szt.
  • pomidor (większy) - 1 szt.
  • grzyb - pieczarka - 1 duża główka
  • cebula zwyczajna - 1 główka
  • imbir świeży, obrany - 1 szt.
  • sól
  • pieprz czarny, cały

Na knedle z macy

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • smalec (tłuszcz) gęsi - 2 łyżki stołowe
  • woda - 4 łyżki stołowe
  • maca pieczywo - 50 g
  • mąka z macy - 60 g
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • imbir mielony

Całkowity czas przygotowania

Opis

Oto klasyczny przepis na rosół z gęsi z klasycznymi knedlami z macy. Jest bardzo smaczny, warto go przygotować!


Sposób przygotowania

1
Po pierwsze, włóż do garnka porcję rosołową z gęsi, wlej wodę i zacznij ją gotować. Ja miałam mrożoną, była większa od garnka, dlatego na początku z niego wystawała. :D
2
W międzyczasie oczyść i drobno pokrój warzywa.
3
Kiedy woda w garnku się zagotuje, dodaj wszystkie warzywa.
4
Dodaj sól, pieprz i kawałek imbiru (3-4 cm), przykryj garnek i gotuj zupę na małym ogniu przez 2-3 godziny.
5
Podczas gotowania zupy, przygotuj knedle z macy. Rozdziel jajka. Z białek ubij pianę.
6
Do żółtek dodaj roztopiony smalec gęsi i wodę (używałam klasycznej, wypukłej łyżki stołowej, a nie takiej nowoczesnej, płaskiej!), z pomocą widelca dokładnie wszystko wymieszaj.
7
Dodaj tę masę do piany z białek.
8
Dodaj połamaną macę, mąkę z macy i przyprawy. Mieszaj dokładnie, potem odstaw na pół godziny.
9
Kiedy zupa już się ugotowała, wyciągnij z niej mięso i warzywa.
10
Przecedź zupę przez gęstą szmatkę. Jeśli na jej powierzchni jest warstwa tłuszczu, to ją zdejmij.
11
Z masy z macy uformuj knedelki.
12
Ugotuj knedle z macy w czystej zupie – to zajmuje ok. 20 minut.
13
Podaj zupę z knedlami, gotowanymi warzywami, ewentualnie z gotowanym mięsem z gęsi. Jest bardzo pyszna! Warto ją ugotować! ;)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf