Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na sernik Betti

Przepis na sernik Betti

Przepis na sernik Betti

4
42
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
ciastona 1 ciasto:

Na krem

  • śmietana (22%) - 1035 g
  • serek kremowy (Philadelphia original) - 250 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • żółtko jaja - 2 szt.
  • skrobia kukurydziana - 3 łyżeczki do herbaty
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • cukier puder - 210 g
  • śmietanka do ubijania - 100 ml
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka do herbaty
  • laska wanilii (środek) - 1 szt.

Na ciasto

  • herbatniki kakaowe - 250 g
  • masło topione - 100 g

Całkowity czas przygotowania

20 minut przygotowania + 40 minut pieczenia; reszta to stygnięcie

Opis

Od dawna zabierałem się do zrobienia ciasta serowego, ale zawsze odstraszała mnie cena serów kremowych. W końcu zdecydowałem się podjąć wyzwanie, ALE przy wykorzystaniu sera kremowego własnej roboty. Od tego zaczęło się przygotowanie całości. Zaczynam od wylania wody z 3 kubeczków 20% śmietany o wadze 345 gram. (Na zdjęciu widać wersję z ciastem maślanym, ale pyszniejsze jest ze spodem z ciastek!)


Sposób przygotowania

1
3 kubeczki śmietany 345 gram przelewamy do cedzaka wyścielonego gazą lub czystą tkaniną, przykrywamy talerzem i ustawiamy nad talerzem, do którego spłynie serwatka. Wstawiamy do lodówki na 24, 48 lub 72 godziny.
2
Po 1-2 dniach serwatka wypłynęła, ser jest gotowy. Wyciągamy ser z gazy lub dalej przygotowujemy.
3
Na podstawę ciasta roztapiamy masło i dodajemy pokruszone ciastka, następnie przekładamy je na tortownicę z zamkiem o średnicy 22 cm i równomiernie wciskamy w spód.
4
Składniki na część serową wrzucamy do miski i miksujemy. Starajmy się wpuścić możliwie mało powietrza do masy i uważajmy, aby składniki miały temperaturę pokojową, wtedy całość daje się wymieszać na gładką konsystencję. Tortownicę zawijamy wokół folią aluminiową, aby do ciasta nie dostała się woda. Następnie tortownicę wstawiamy na blachę z wysokimi ściankami. Na ciasteczkową podstawę wylewamy gotowy krem serowy, a następnie formę zalewamy dookoła do połowy wysokości gorącą wodą.
5
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku w 180 C. Po pieczeniu ciasto będzie jeszcze trochę gumowate, ale mimo to wyjmujemy je z wody, wypakowujemy z folii i odstawiamy do wystygnięcia. Według uznania podajemy z sosem owocowym lub bez dodatków.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf