Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na sernik z morelami i budyniem

Przepis na sernik z morelami i budyniem

Przepis na sernik z morelami i budyniem

0
00
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 8 porcji:

Ciasto

  • ciasto francuskie bez drożdży, głęboko mrożone - 2 laski

Na ciasto

  • herbatniki szkolne (mielone) - 2 łyżki stołowe

Na nadzienie

  • budyń w proszku (waniliowy) - 1 szt.
  • mleko (1,5%) - 200 ml
  • cukier brązowy - 3 łyżki stołowe
  • ser biały z mleka krowiego (półtłusty) - 25 dkg
  • cukier waniliowy - 1 szt.
  • żółtko jaja - 1 szt.
  • morela lub brzoskwinia - 3.4 szt.

Do smarowania

  • jajko ubite - 1 szt.

Na posypkę

  • cukier puder - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

20 minut przygotowanie, 20 minut pieczenie

Opis

Jest to proste w przygotowaniu i smaczne ciasto. Przygotować je można z dowolnymi ulubionymi owocami. Bez twarogu też jest wyśmienite. Ten przepis dotyczy podwójnej porcji, bo jedna to za mało... Przy wykorzystaniu jednego opakowania ciasta francuskiego, nadzienie może pozostać w tej samej ilości-też będzie boskie.


Sposób przygotowania

1
Z ciastem nie będziemy mieć wielu kłopotów. Rozwałkowujemy w temperaturze pokojowej i już możemy z nim pracować.
2
Zajmujemy się nadzieniem. Przygotowujemy gęsty budyń z mlekiem i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na drobno. Twaróg mieszamy z żółtkiem jaja i cukrem waniliowym. Na koniec mieszamy brzoskwinie z budyniem.
3
Na jedną połowę ciasta francuskiego wysypujemy łyżkę pokruszonych herbatników, które wchłoną wilgoć. Nakładamy twaróg, a następnie łyżką budyń z owocami. Nacinamy drugą połowę ciasta, którą przykryjemy nadzienie. Smarujemy wokół ubitym jajkiem, a krawędzie dociskamy widelcem. Układamy na blasze do pieczenia i smarujemy jajkiem.
4
Przez 20 minut pieczemy w 180 stopniach przy włączonym termoobiegu.
5
Podajemy pokrojone na kawałki i posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf