Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na orkiszowe ślimaki z nadzieniem jagodowo-cynamonowym

Przepis na orkiszowe ślimaki z nadzieniem jagodowo-cynamonowym

Przepis na orkiszowe ślimaki z nadzieniem jagodowo-cynamonowym

5
51
Dodaj do ulubionych!96

Składniki

na
szt.na 18 szt.:

Ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 460 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 630 - 200 g
  • siemię lniane - 15 g
  • drożdże świeże - 5 dkg
  • sól - 1 łyżeczka do kawy
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 250 ml
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • masło - 5 dkg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka do herbaty

Nadzienie

  • cukier trzcinowy - 150 g
  • cynamon mielony - 1 łyżka stołowa
  • masło - 5 dkg
  • czarna jagoda - 150 g

Do posmarowania

  • mascarpone - 60 g
  • cukier puder - 80 g
  • esencja waniliowa - 0.5 łyżeczka do kawy
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

Wyrobienie ciasta: 10 minut, wyrastanie: 40 minut, formowanie: 10 minut, wyrastanie: 30 minut, pieczenie: 25 minut, leżakowanie: 10 minut, powlekanie: 5 minut

Opis

Moja rodzinka ma fioła na punkcie tego ciasta. Ciepłe drożdżowe ślimaki z jagodowym nadzieniem, podawane prosto z piekarnika cudnie pachną i są mięciutkie. Ale ja osobiście wolę poczekać do następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą. Nadzienie można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych czarnych jagód. Można je też zastąpić innymi owocami jagodowymi lub innymi drobno pokrojonymi owocami.


Sposób przygotowania

1
Do mleka dodać masło i cukier trzcinowy, podgrzać, aż cukier się roztopi (ale nie dłużej!).
2
Jajko roztrzepać widelcem.
3
Do mąki pszennej dodać orkiszową, siemię lniane (opcjonalnie) i starannie wymieszać.
4
Zrobić w mące zagłębienie i wlać do niego mleko, roztrzepane jajko, pokruszone drożdże i wyrobić wszystko na miękkie ciasto.
5
Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
6
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60x40 cm i grubości ok. 0,5 cm.
7
Cukier wymieszać z cynamonem.
8
Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem, czarnymi jagodami i zawinąć na kształt rolady (wzdłuż dłuższego boku).
9
Pokroić na plastry o grubości 2 cm.
10
Plastry układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec 25 minut.
11
Mascarpone wymieszać z cukrem, esencją waniliową i mlekiem.
12
Wyjęte z piekarnika ślimaki zostawić na 10 minut, żeby wystygły, a następnie, za pomocą łyżki, polukrować je kremem z mascarpone.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf