Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na słone rogaliki

Przepis na słone rogaliki

Przepis na słone rogaliki

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
szt na 12 szt :

Na ciasto

  • drożdże świeże - 5 dkg
  • mleko (2,8%) - 100 ml
  • cukier kryształ - 1 łyżeczka do kawy
  • mąka pszenna (typ 500) - 90 dkg
  • mleko (2,8%) - 500 ml
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • masło topione - 10 dkg

Do smarowania

  • mleko (2,8%) - 2 łyżki stołowe

Do dekoracji

  • sól - 1 łyżka stołowa
  • kminek cały - 1 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

przygotowywanie rozczynu 10 minut , zagniatanie 10 minut, wyrastanie 60 minut, formowanie 30 minut, wyrastanie 30 minut, pieczenie 20 minut

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
36012
kcal
Białka
2040.68
gram
Węglow.
3181.06
gram
Tłuszcze
1680.56
gram

Opis

Kiedyś wrzuciłem już na bloga przepis na słone rogaliki. Wprowadzone w tym przepisie zmiany dotyczą zmniejszenia ilości mąki i pominięcia jajek. Po podwojeniu ilości składników nie udało się zrobić tylu rogalików, ile z poprzedniego przepisu. Poradzono mi, żebym rogaliki zawijał tak, jak robi się to ze zwykłymi. Po spróbowaniu ludzie mówili, że przyniosłem im prawdziwe słone rogaliki z ich dzieciństwa.


Sposób przygotowania

1
W 100 ml mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i pozostawiamy do przygotowania rozczynu przez 10 minut.
2
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, roztopione masło, przygotowany rozczyn i resztkę mleka. Dobrze rozrabiamy, ugniatamy. Ugniatamy do złączenia i uzyskania luźnego ciasta.
3
Okrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do podwójnego wyrośnięcia.
4
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 równych części i formujemy je w kulki (w moim przypadku wyszły po 130 g).
5
Na posypanej mąką desce rozwałkowujemy każdą kulkę na owalne placki o wymiarach 40x20 cm. Zawijamy tak, aby w trakcie zwijania odciągnąć dłońmi krawędzie na zewnątrz.
6
Przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, smarujemy letnim mlekiem, posypujemy gruboziarnistą solą i kminkiem. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (sól i kminek możemy pominąć).
7
Pieczemy na rumiany kolor przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf