Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na pieczoną pierś z kaczki

Przepis na pieczoną pierś z kaczki

Przepis na pieczoną pierś z kaczki

5
51
Dodaj do ulubionych!139

Składniki

na
porcjena 2 porcje:
  • pierś z kaczki - 2 szt.
  • pieprz czarny, mielony
  • sól morska

Całkowity czas przygotowania

Opis

Pieczona pierś z kaczki to zaiste królewskie danie główne. O ile jest dobrze przyrządzona! Pierś z kaczki jest bardzo wrażliwą bestią! Nie może być surowa, ale nie wolno też jej zbytnio przesmażyć! Podany czas dotyczy średniej wielkości kawałków mięsa. Rzućmy okiem na sposób przyrządzenia.


Sposób przygotowania

1
Piersi z kaczki dokładnie myjemy pod zimną wodą.
2
Nacinamy skórki. Nie jest to trudne do zrobienia gdy mięso jest zimne. Wtedy łatwo odciąć część tłustą, oczywiście przy pomocy ostrego noża. Ważne jest, żebyśmy odkroili tylko tłuszcz, nie tykajmy mięsa!
3
Posypujemy z obu stron odrobiną pieprzu i odstawiamy mięso do ogrzania się do temperatury pokojowej. W międzyczasie podgrzewamy patelnię, ewentualnie piekarnik rozgrzewamy do 200 C bez włączonego termoobiegu.
4
Pierś z kurczaka przekładamy na gorącą patelnię stroną ze skórą do dołu.
5
Tłuszcz powoli wypływa z rozciętej skóry, część mięsa zaczyna się na nim smażyć. Smażymy z tej strony przez maksymalnie 3 - 4 minuty. Następnie mięso obracamy.
6
Pieczemy maksymalnie przez 2-3 minuty z drugiej strony.
7
Teraz wstawiamy mięso na dokładnie 3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 C bez termoobiegu.
8
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 1-2 minuty.
9
Kroimy ostrym nożem, dodajemy odrobinę gruboziarnistej soli morskiej. Podajemy z krokietami, dżemem żurawinowym lub kapustą kiszoną.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf