Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na smażone grzyby z sosem tatarskim

Przepis na smażone grzyby z sosem tatarskim

Przepis na smażone grzyby z sosem tatarskim

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Na grzyby

  • grzyb - pieczarka - 1 kg
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 200 g
  • bułka tarta pszenna, drobno mielona - 200 g

Do smażenia

  • olej słonecznikowy - 500 ml

Na sos

  • śmietana (22%) - 125 ml
  • musztarda - 1 łyżeczka do herbaty
  • kurkuma - 1 łyżeczka do kawy
  • cukier kryształ - 3 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Opis

Z grzybów możemy przyrządzić wiele różnorodnych dań. Według mnie najpopularniejszym frykasem są smażone grzyby, które są też bardzo proste w przygotowaniu. Dobrze smakują zarówno bez dodatków, jak i w połączeniu z sosem tatarskim i ryżem. Nie oprzesz im się. :)


Sposób przygotowania

1
Grzyby oczyszczam pod bieżącą wodą. Kapelusz i trzonek oddzielam ostrożnie od siebie, aby obie części pozostały w jednym kawałku.
2
Przygotowane grzyby doprawiam solą i pieprzem. Na osobnych talerzach przygotowuję mąkę, wymieszane jajka i bułkę tartą.
3
Grzyby pojedynczo obtaczam z wszystkich stron dokładnie w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
4
Podgrzewam olej na patelni i smażę na nim panierowane grzyby. Wykładam je na kuchenny ręcznik papierowy po to, żeby wchłonęły nadmiar oleju.
5
Składniki na sos tatarski odmierzam w misce i dokładnie mieszam.
6
Podaję z gotowanym ryżem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf