Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na smażone udka z kurczaka

Przepis na smażone udka z kurczaka

Przepis na smażone udka z kurczaka

5
51
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
osobyna 4 osoby:

Na przygotowanie

  • udko z kurczaka - 4 szt.
  • sól

Na panierkę

  • mąka pszenna (typ 500) - 250 g
  • jajko duże, rozmiar "L" - 4 szt.
  • bułka tarta pszenna, drobno mielona - 250 g

Do smażenia

  • olej słonecznikowy

Całkowity czas przygotowania

Opis

Smażone udka z kurczaka są proste i smaczne. Można je również upiec w piekarniku, ale z racji tego, że mięso jest już gotowe, trzeba tu tylko upiec panierkę.


Sposób przygotowania

1
Udka czyścimy, kroimy na pół, górną i dolną część udka rozdzielamy. Możemy to zrobić już u rzeźnika, jeśli nie czujemy się na siłach. Wkładamy do rondelka, solimy i gotujemy do miękkości. Wykładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia, czyli temperatury, w której będziemy mogli je chwycić w palce. :)
2
W osobnych miskach przygotowujemy mąkę, jajka i bułkę tartą na panierkę. Udka panierujemy w tradycyjny sposób, mąka-jajko-bułka tarta.
3
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim udka na złocisty kolor. Nie trwa to długo, udka już są ugotowane. Trzeba tylko zezłocić panierkę. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf