Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na śmietankowy tort cytrynowy

Przepis na śmietankowy tort cytrynowy

Przepis na śmietankowy tort cytrynowy

4.5
4.56
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
szt. na 1 szt. :

Na biszkopt

  • spód biszkoptowy (z 2 jaj) - 1 szt.

Na krem

  • śmietana (22%) - 500 ml
  • śmietanka do ubijania - 500 ml
  • cytryna - 2 szt.
  • cukier kryształ - 130 g
  • cukier waniliowy - 10 g
  • biszkopty Lady Fingers - 14 szt.
  • żelatyna w proszku - 15 g

Do dekoracji

  • bita śmietana

Całkowity czas przygotowania

biszkopt ok. 20 minut, nadzienie tortu ok. 45 minut + noc leżakowania

Opis

Przepisem na ten tort osiągnąłem już spory sukces na innym forum kulinarnym. Chciałbym, aby czytelnicy mieli możliwość zapoznania się z nim i spróbowania swoich sił w jego przygotowaniu! Jest bardzo prosty, początkowe gospodynie domowe bez trudności sprostają temu zadaniu! Dzięki orzeźwiającemu, intensywnemu smaku cytryny, jest idealnym deserem podczas letnich upałów!


Sposób przygotowania

1
Gotowe biszkopty wkładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Następnie przygotowujemy krem.
2
Ścieramy skórkę z cytryny. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, dobrze umytą startą skórkę z cytryny oraz odcedzony sok z cytryny. Dobrze mieszamy!
3
Żelatynę moczymy w odrobinie wody, podgrzewamy w mikrofalówce. Po wystygnięciu do temperatury pokojowej, dodajemy ją do kremu cytrynowego i mieszamy.
4
Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną pianę, ostrożnymi ruchami dodajemy do kremu tak, żeby piana się nie rozpadła! Mieszamy.
5
Połowę kremu rozsmarowujemy na biszkopcie w tortownicy, wykładamy biszkoptami, na które nakładamy drugą połową kremu. Wygładzamy wierzch.
6
Przykrywamy folią, wstawiamy na noc do lodówki do stężenia. W tym czasie biszkopty zmiękną, a żelatyna się zwiąże. Nazajutrz wyjmujemy tort z tortownicy, dekorujemy jego wierzch śmietanką, krążkami cytrynowymi, liśćmi trawy cytrynowej. Podajemy schłodzony!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf