Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na śmietankowy tort czekoladowy

Przepis na śmietankowy tort czekoladowy

Przepis na śmietankowy tort czekoladowy

5
54
Dodaj do ulubionych!202

Składniki

na
porcjina 16 porcji:

Na biszkopt

  • spód biszkoptowy (czekoladowy, o grubości 20 mm) - 2 szt.

Na czekoladowy krem śmietankowy

  • śmietanka do ubijania - 500 ml
  • czekolada gorzka (53%) - 160 g
  • ziarno kakaowca (rozdrobnione, prażone) - 25 g
  • wiśnie drążone, bez pestek

Do dekoracji

  • czekolada gorzka (45-59%)

Całkowity czas przygotowania

+ pieczenie biszkoptu + 2 godziny chłodzenia

Opis

Obecnie cukiernicy dodają do tortów czekoladowych sporo zbędnych składników, takich jak choćby cukier, czy żelatyna, które zupełnie nie poprawiają smaku wyrobu. Zaprezentuję teraz nieskomplikowaną wariację na temat tortu czekoladowego, w którym spoiwem jest czekolada umożliwiająca przygotowanie go w dowolnym wariancie smakowym.


Sposób przygotowania

1
Czekoladowy spód biszkoptowy o średnicy 22 cm kroimy na 3 równe części. Jedną z nich kładziemy na tacy, na której będziemy nadziewać tort. Na potrzeby jednego tortu wykorzystamy dwa kawałki, z 2 spodów możemy zatem przygotować 3 torty.
2
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. UWAGA! Jeśli tort ma się udać, śmietankę musimy zamrozić. Może nawet mieć kryształki lodu na wierzchu. Wtedy mamy pewność, że uda nam się zrobić sztywną, trwałą pianę. Tort uda się tylko z dobrą pianą! Jednakże po ubiciu zostawiamy pianę w temperaturze pokojowej!
3
Czekoladę roztapiamy i dodajemy do niej grubo pokruszone prażone ziarna kakao.
4
Czekoladę dolewamy do śmietanki, mieszamy do uzyskania jednorodnego kremu. Przy tej czynności duże znaczenie ma temperatura składników. Czekolada powinna być lekko płynna, ale niezbyt ciepła. Ok. 45-50 C. Bita śmietana z kolei nie może być zbyt zimna.
5
Po przygotowaniu kremu, jego jedną trzecią przekładamy na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Dla smaku możemy rozłożyć na kremie przekrojone na pół wiśnie z kompotu.
6
Następnie nakładamy kolejną 1/3 kremu, rozsmarowujemy go na wiśniach.
7
Tort przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy go resztą kremu.
8
Smarujemy także boki i wierzch tortu. Na czas przygotowania dekoracji wstawiamy do lodówki.
9
Roztapiamy gorzką lub mleczną czekoladę. Po roztopieniu wylewamy na zimny kamień (najlepiej marmurowy blat), na którym rozsmarowujemy ją na grubość kartki papieru.
10
Po zawiązaniu się czekolady, zeskrobujemy ją szpachelką.
11
Uzyskane w ten sposób wiórki rozrzucamy na wierzchu tortu. Po wystygnięciu kroimy tort na kawałki.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf