Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na spaghetti carbonara

Przepis na spaghetti carbonara

Przepis na spaghetti carbonara

5
58
Dodaj do ulubionych!387

Składniki

na
porcjena 4 porcje:

Na makaron

  • woda - 2 L
  • sól - 1 łyżka deserowa
  • olej słonecznikowy - 50 ml
  • makaron suszony - spaghetti - 300 g

Na sos

  • boczek surowy - 100 g
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe
  • czosnek - 1 ząbka
  • mąka pszenna (typ 500) - 20 g
  • śmietanka do ubijania - 350 ml
  • sól
  • pieprz biały, mielony

Do posypania

  • ser żółty - parmezan - 40 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Nazwa „Carbonara” pochodzi od włoskich węglarzy, a ogólniej mówiąc od stowarzyszenia Karbonariuszy. Podany poniżej przepis jest trochę zmienioną wersją oryginalnego. Smacznego!


Sposób przygotowania

1
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodaniem oleju (ok. 9 minut). Odcedzić, opłukać.
2
Rozgrzać oliwę z oliwek, boczek pokroić w paski.
3
Na rozgrzany olej wrzucić boczek i wsypać pieprz.
4
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać mąkę, szybko wymieszać i smażyć przez 1/2-1 minutę. Uważać, żeby mąka się nie przypaliła!
5
Zalać śmietanką, mieszając zagęścić sos, posolić według uznania.
6
Odcedzony makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z sosem i od razu podawać. Nie warto dodawać więcej makaronu, niż podawaną na stół ilość, bowiem makaron szybko wchłonie śmietankę i z upływem czasu danie nie będzie już takie soczyste!
7
Przed podaniem posypać parmezanem!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf